Според Жак Атали честотата, с която държавните глави се срещат

...
Според Жак Атали честотата, с която държавните глави се срещат
Коментари Харесай

Жак Атали: Да се спре с ”дипломацията на привидностите”, защото тези маскаради са особено вредни

Според Жак Атали честотата, с която държавните глави се срещат сега, е безумна: през последните два месеца всички те се срещнаха в Ню Йорк в ООН; по-късно същите хора се срещнаха в Египет на COP; най-могъщите от тях ще се срещнат идната седмица в Индонезия на срещата на Г-20, а по-късно има срещи на върха на районните, европейските, африканските и азиатските блокове.

 

Когато знаеш какъв брой голяма е логистиката, обвързвана с тези срещи, какъв брой време е належащо, с цел да се стигне до тях, какъв брой сила се изразходва и какъв брой пари се харчат, съжаляваш, че чуваш единствено параленост на към този момент известни речи, произнесени една след друга, без нито един държавен глава да изслуша различен, без изгледи за сериозна полемика, без търсене на действително съглашение, оповестява БГНЕС.

 

И въпреки всичко водачите се втурват към тях, щастливи да се вършат на мощни, да се възхищават на бойците си, да се потупват по гърба в коридорите, да се любуват за момент на ефимерния си статут, да не помнят в чужбина вътрешните си грижи и дребното власт, с която действително разполагат; щастливи да изготвят в края едно общо официално съобщение, което е задоволително безсмислено, с цел да бъде задоволително за всички; щастливи да излъчват нови облици на своята популярност към публичното мнение, без значение дали е свободно или следено.

 

Освен това тези срещи на високо ниво към този момент са се трансформирали в предлог за паралелни срещи, на които огромни компании, неправителствени организации и разнообразни групи за напън идват, с цел да показват своите визии пред медиите, в разглобени каравани, които могат да бъдат премествани от едно място на друго. Неприличен дипломатически и медиен туризъм.

 

Тази форма на дипломация е изтощителна и се изчерпва. И основните държавни глави стартират да заобикалят този тип срещи: нито американският, нито китайският, нито съветският, нито индийският, нито бразилският бяха видяни на СОР. И идната Г-20 евентуално ще бъде нищожна среща на няколко междинни сили, които си играят на огромни.

 

И въпреки всичко в никакъв случай не е имало по-голяма потребност от интернационална съгласуваност. Никога светът не е бил по-застрашен от фрагментация: Съединени американски щати, въпреки и към този момент да са избегнали най-лошото, се насочват към изолационизма, който ги притегля от самото им основаване. Русия се е изключила от света. А европейските сили, които не могат да дефинират обща геополитическа визия, се връщат с огромна скорост към самоубийствения нарцисизъм от предишните епохи. Докато събитията от ден на ден демонстрират, че границите не защищават от главните закани: пандемиите, световното стопляне, инфлацията, безумното струпване на благосъстояние, придвижването на популацията.

 

Може би единствено сегашният общоприет секретар на Организацията на обединените народи в своите речи, които постоянно са на доста високо равнище и са безкомпромисно ясни, споделя истината, без да употребява дървен език. Но той не се осмелява да каже на държавните глави, които са го назначили, че в по-голямата си част те са единствено жалки артисти без аудитория и че дипломацията не е нищо повече от упадъчно шоу, проведено от няколко могъщи хора. Шоу, което скоро ще завърши. Лошо. За тях.

Спешно би трябвало да се постави завършек на тези маскаради; би трябвало да излезем от дипломацията на привидностите. Трябва да се върнем към нейната същина: да преговаряме съществено, умело, поверително, с цел да търсим в действителност взаимни отстъпки, без да демонстрираме крайни първични позиции, които вършат невероятно всякакво помиряване.

 

По-специално, най-сериозните президенти не трябва да отиват на идната среща на Г-20, където нищо няма да бъде решено.

Там няма да се разисква нищо, което не може да се разиска по различен метод.

Защото, както сподели Covid, технологиите към този момент разрешават всеки ден да се организират съществени, добре премислени, проведени, дискретни, ефикасни и къси конференции.

 

Бихме могли да вземем за пример да си представим виртуална месечна среща на най-високо ниво на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, разширена с Индия, Бразилия, Нигерия и няколко други страни, на която последователно да се преглеждат, отвън камерата, настоящите въпроси, без да се постанова да се изготвя дефинитивно официално съобщение. Подобни срещи сред министри от всички области биха могли да следят общите въпроси и да търсят взаимни отстъпки. Все отново ръководещите би трябвало да помнят, че действителната им роля не е да се демонстрират, а да правят.

 

През 1991г. Жак Атали става създател и първи началник на новата Европейска банка за възобновяване и развиване. Автор е на романи, есета и монографии, измежду тях се откроява книгата ”Евреите, светът и парите ”, която е преведена и на български език.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР