Според изследване, представено на ESC Congress 2021, консумацията на до

...
Според изследване, представено на ESC Congress 2021, консумацията на до
Коментари Харесай

До три чаши кафе на ден влияят благотворно на нашето здраве

Според проучване, показано на ESC Congress 2021, потреблението на до три чаши дневно се асоциира с по-нисък риск от инсулт и сърдечно-съдови болести.

„ Доколкото ни е известно, това е най-голямото изследване, което изследва систематично кардиоваскуларните резултати от постоянната консумация измежду популация без диагностицирано сърдечно заболяване – споделя авторката на научния труд доктор Джудит Саймън от университета „ Семелвайс “ в Будапеща. – Нашите резултати демонстрират, че постоянната консумация на кафе е безвредна и даже високият всекидневен банкет [на напитката] не се асоциира със странични кардиоваскуларни последици и смъртност от каквато и да е причина до 10-15 години по-късно. Нещо повече – пиенето на 0,5 до 3 чаши кафе дневно води до по-нисък риск от инсулт, гибел от кардиоваскуларно заболяване и гибел от каквато и да е причина. “

Макар и кафето да е една от най-консумираните питиета по света, ние в действителност знаем напълно малко за дълготрайните последици от постоянната ѝ консумация върху сърдечносъдовото ни здраве.

Проучването изследва връзката сред нормалния банкет на кафе и случаите на инфаркт, инсулт и гибел. То включва 468 629 души от биобанката на Англия, като при започване на проучването нито един от тях не е проявявал признаци на сърдечно заболяване. Средната им възраст е 56,2 години, а 55,8 % от тях са били дами.

Участниците са били разграничени на три групи съгласно приема им на кафе – никакъв (не пият кафе постоянно, 22,1 процента); лек до сдържан (0,5 до 3 чаши дневно, 58,4 процента) и висок (над 3 чаши дневно, 19,6 процента).

Изследователите дефинират връзката сред ежедневния банкет на кафе с риска от разнообразни странични последици в границите на междинен интервал на следене от 11 години чрез модели с голям брой променливи. Анализите са приспособени към фактори, които биха могли да повлияят на тази връзка, в това число възраст, пол, тегло, растеж, пушене, физическа интензивност, високо кръвно налягане, диабет, равнища на холестерола, социоикономически статус и нормален банкет на алкохол, месо, чай, плодове и зеленчуци.

В съпоставяне с хората, които не пият кафе, тези, консумиращи дребни до умерени количества се отличават с 12 % по-нисък риск от гибел по каквато и да е причина (отношение на риска (hazard ratio) – [HR]=0,88, p<0,001), 17 % по-нисък риск от гибел от сърдечносъдови болести (HR=0,83, p=0,006) и 21 % по-нисък риск от инсулт (HR=0,79; p=0,037).

За да проучат евентуалните механизми, които стоят зад всичко това, откривателите проучват връзката сред ежедневния банкет на кафе и сърдечната конструкция и функционалност в границите на междинен интервал на следене от 11 години. За тази цел те употребяват данни от 30 650 участници, минали през сърдечна магнитно-резонансна томография – златният стандарт във връзка с определянето на сърдечната конструкция и функционалност.

“Анализът на фотосите демонстрира, че спрямо хората, които не пият кафе постоянно, тези, консумиращи напитката всекидневно имат по-добре функциониращи сърца с по-здравословен размер. Това е консистентно с обръщането на страничните резултати от остаряването на сърцето, споделя доктор Саймън. Нейното умозаключение е, че „ потреблението на до три чаши дневно се свързва с по-добри кардиоваскуларни резултати. Въпреки че са нужни още проучвания, които да обяснят механизмите на назад във времето, следените преимущества могат да бъдат обяснени частично с позитивните промени в сърдечната конструкция и функционалност. “

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР