Според израелска компания за сателитни изображения Русия е изпратила батарея

...
Според израелска компания за сателитни изображения Русия е изпратила батарея
Коментари Харесай

Русия изтегля от Сирия ракети С-300, изпраща ги в пристанище близо до Крим

Според израелска компания за сателитни изображения Русия е изпратила батарея зенитни ракети С-300 от Сирия в съветско пристанище покрай Крим в явен опит да укрепи въздушната си защита във войната с Украйна.

Компанията ImageSat International снима фотоси, показващи съществуването на зенитна батарея С-300 в Масяф, Сирия през април, и празната площадка, оставена на 25 август, откакто техниката е изпратена в пристанището на Тартус.

Отделни фотоси демонстрират съставените елементи на батерията на пристанището в Тартус сред 12 и 17 август. На 20 август те към този момент не са били налични и ISI стига до заключението, че са били трансферирани на съветски транспортен съд, Sparta II, който е напуснал Тартус и се е отправил към съветското пристанище Новоросийск.

Данните от Refinitiv Eikon демонстрират, че Sparta II сега се намира в Новоросийск, откакто е дошъл през турския пролив Дарданели.

Русия поддържа военно наличие в Сирия от 2015 година, когато се намеси в гражданската война там на страната на сирийския президент Башар Асад.

Ако бъде доказано, прехвърлянето ще значи забележителен ход на Русия за подсилване на въздушната защита наоколо до театъра на военните дейности в Украйна, където нейните сили претърпяха разрушителни офанзиви през последните седмици.

При един подобен случай осем съветски бойни самолета бяха унищожени този месец при серия от детонации във военновъздушна база в Крим. Украйна отхвърли да заяви дали и по какъв начин е направила офанзивите.

Снимките на ISI демонстрират, че радарният съставен елемент на батареята С-300 е бил изместен настрана от същата база Масяф във военновъздушната база Хмеймим на сирийското крайбрежие, северно от Тартус.

Анализаторите на компанията обявиха, че по тяхна преценка размерът и тежестта на радара го вършат несъответствуващ за превозване по море и може да се наложи превозването му по въздух със аероплан " Илюшин-76 " от Хмеймим назад в Русия, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР