Според изданието става дума за художественото студио, което на няколко

...
Според изданието става дума за художественото студио, което на няколко
Коментари Харесай

Македонското МВР е сезирало прокуратурата заради посещение на деца от художествено студио в България

Според изданието става дума за художественото студио, което " на няколко пъти е водило в България деца, в това число на срещи с български политици, сред които и с президента Румен Радев ". Спасовски е прецизирал, че знае за случая от медиите, а полицията е уведомила Основната прокуратура в Битоля " за информацията, с която разполага ".

" Очакваме да забележим дали прокуратурата ще даде предписание за събиране на съответната документи ", споделя Оливер Спасовски, представен от изданието.

По думите на Спасовски " няма тъжби от родители на деца, членове на студиото, които са пътували до България и са били снимани на срещи с български политици ". Според Спасовски тъжба не е подадена и от организация, в това число от Първо детско посолство " Мегяши ", за което по-рано през днешния ден същото издание писа, че е изпратило писмо до " Независен ", в което показва безпокойствие " поради връзките с България и Гърция, да се водят деца на срещи с политици в тези страни, изключително в случай че не е ясно каква е задачата на тези срещи ".

" Апелирам, освен за този случай, да се повдигат наказателни обвинявания и да се взимат показания, с цел да могат институциите да подхващат дейности. Не е належащо да започваме каузи единствено по сигнал. След като прокуратурата е известена, към този момент има произвеждане ", споделя Спасовски, представен от изданието и Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден под заглавие " Битолският Монмартър " е злоупотребявал с деца за политически цели " същото издание написа, че от Първото детско посолство в света " Мегяши " са изразили позиция " че децата, членове на " Малък Битолски Монмартър ", се употребяват като инструмент за политически цели под предлог " за развиване на добросъседски връзки " и са призовали прокуратурата " да се задейства поради нарушавания на законите ".

Тази реакция също идва вследствие на обява на " Независен " под заглавие " Как " Малкият Монмартър от Битоля " прекрачи границата на изкуството и влезе в политиката ", в която се показва, че " деца, членове на Детското арт ателие " Св. Св. Кирил и Методий " в Битоля, са били водени в България за срещи с български политици, след което децата са били снимани с тях ", а фотосите са оповестени в медии в България и Северна Македония без уредниците да са имали позволение от родителите.

" Анализирайки текста " Как " Малкият Монмартър от Битоля " прекрачи границата на изкуството и мина в политиката ", " Мегяши " счита, че е " извънредно несвоевременно или необичайно като ход, в сегашния политически подтекст, в който се намира (Република Северна) Македония, изключително поради връзките с България и Гърция, да се водят деца на срещи с политици в тези страни и изключително в случай че не е ясно каква е задачата на тези срещи. Възниква въпросът за какво децата са водени в България при Симеон II и президента Румен Радев? Каква е задачата на визитата на гроба на цар Борис Трети? Каква е задачата на всички тези срещи и визити? Как е обяснено на децата кой е цар Борис Трети? Какво схванаха и научиха децата от това посещаване? И всичко това се случва в миг, когато в (Република Северна) Македония има напрежение таман по тези въпроси. Децата не са декорация за нечий (политически) маркетинг. Те не са обект, имат равни права като всички останали и би трябвало да бъдат третирани като такива. В противоположен случай присъединяване на деца като фон на избрани събития или събития с неразбираема предистория и дневен ред, е политическо принуждение над деца ", се споделя в писмото на " Мегяши " до " Независен ".

" Децата отиват в България без родителите им да са подписали единодушие за програмната част на визитата, за наличието, което ще се предлага на децата и което ще се осъществя, нито са осведомени за тях ", споделят от Първото детско посолство, съгласно които " децата се употребяват като инструмент за политически цели под претекст за развиване на добросъседски връзки ", написа " Независен ".

В началото на юли 30 млади художници от Република Северна Македония и България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единение сред Северна Македония и България пред Народния спектакъл в София. Това е третата подред среща на млади художници от двете страни рамките на акцията " От двете страни на границата " на доктор Милен Врабевски и Фондация " Българска памет ", а президентът Румен Радев одобри на " Дондуков " 2 художниците от България и Република Северна Македония, които вземат участие в самодейността за добросъседство и другарски връзки сред двете страни.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР