Според информация в германски медии канцлерът Олаф Шолц обсъжда възможността

...
Според информация в германски медии канцлерът Олаф Шолц обсъжда възможността
Коментари Харесай

В. Билд: Германия се готви да експулсира поне 100 руски шпиони

Според информация в немски медии канцлерът Олаф Шолц разисква опцията да изгони от страната минимум 100 души съветски дипломатически личен състав, за които се твърди, че работят за спецслужбите на страната си.

Още преди съветската инвазия в Украйна на 24 февруари президентът Владимир Путин е изпратил в допълнение шпиони в Германия, както и на други места. Смята се, че в Германия се намират към 2000 секрети сътрудници, които събират за Кремъл чувствителни данни за хора или значими институции като военните. Много европейски страни към този момент са изгонили сътрудници на съветските секрети служби, единствено Германия към момента чака, показва порталът News.de. Сега федералното канцлерство, министерствата на вътрешните работи и на външните работи могат да се заемат съществено и да експулсират чиновници на съветските дипломатически представителства.

Общо до 100 чиновници на съветските секрети служби ще бъдат изгонени, написа през днешния ден в. " Билд ". Според обявата канцеларията на канцлера приема, че броят на сътрудниците, за които се твърди, че работят в Германия, е " много висок ". Според вестника канцлерът Олаф Шолц е изискал да се ревизира дали чиновниците на тайните служби могат да бъдат експулсирани.

От своя страна немската Федерална разследваща работа (БНД) чака ответни дейности от страна на Русия, в случай че сътрудниците на Москва бъдат експулсирани.

В. " Зюддойче цайтунг " оповестява, че политическият шеф на министерството на външните работи Тьорвен Белман е разискал " пакет от решения " с сътрудниците си от страните от Г-7. Според всекидневника ограниченията включват лишаване на акредитациите на чиновници на съветското посолство.

Германското министерство на външните работи отхвърля да разгласи авансово какви ограничения ще бъдат подхванати. " Обсъждат се всички разновидности ", сподели неговата представителка Андреа Засе и добави, че сега не може да даде никаква информация.

Едновременно с това експулсирането на чиновници на съветското посолство крие опасности за Германия. Разузнавателна служба на ФРГ счита, че Русия също може да предприеме реципрочни ограничения във връзка с намиращите се в Москва немски дипломати. Разузнавателна служба на ФРГ и Федералната работа за отбрана на конституцията (контраразузнаването – бел. ред.) обявиха също, че следят съветските шпиони. Според оценката на немските служби те не се набиват в очи. Решението на немското държавно управление, също и предвид на все по-жестоката война в Украйна, ще бъде взето тази седмица, показва " Зюддойче цайтунг ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР