Според гръцката митология Зевс наказва Прометей за това, че е

...
Според гръцката митология Зевс наказва Прометей за това, че е
Коментари Харесай

Какво става с черния дроб, когато спрем алкохола

Според гръцката митология Зевс санкционира Прометей за това, че е дал огън на хората, като го оковава във вериги и пуска орел да изяде черния му дроб. Всяка нощ черният му дроб израствал още веднъж и всеки ден орелът се прибирал за пиршеството си.

В реалност обаче може ли черният дроб в действителност да порасне още веднъж?

Той е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло и е нужен за стотици телесни процеси, в това число за разграждането на отрови като алкохола. Тъй като е първият орган, който „ среща “ изпития алкохол, не е изненадващо, че е и най-податлив на въздействието му. Разбира се, други органи, в това число мозъкът и сърцето, също могат да бъдат повредени от продължителна приложимост.

Ашвин Данда е експерт по черния дроб и всеки ден се среща с хора с алкохолно чернодробно заболяване – набор от болести, които варират от отсрочване на мазнини в черния дроб (мастен черен дроб) до формиране на белези (цироза) и нормално не провокират никакви признаци до доста късните си стадии.

Първоначално алкохолът води до омазняване на дроба, а по-късно тази лой води до инфектиране. В отговор на това той се пробва да се самоизлекува, като образува белези. Ако това продължи безотговорно, целият орган може да се покрие с мрежа от белези с дребни острови от „ добра “ тъкан сред тях – това е цироза.

В късните стадии на цирозата, когато дроба не действа, хората могат да пожълтеят (жълтеница), да се подуят с течност и да усещат унесеност и комплициране. Това е съществено положение и може да бъде съдбовно.

Повечето хора, които постоянно пият повече от целесъобразния предел от 14 единици алкохол на седмица (около шест бири с естествена мощ 4% алкохолен градус или към шест междинни чаши вино от 175 мл и 14% алкохолен градус), имат омазнен черен дроб. Продължителната и тежка приложимост на алкохол усилва риска от развиване на белези и цироза.

При хората с омазняване единствено след 2 до 3 седмици без алкохола черният дроб може да се излекува и да наподобява и действа като нов.

При хора с инфектиране или леки белези, даже в границите на седем дни след отричане от алкохола, се следи видимо понижаване на мастната тъкан, възпалението и белезите по органа. Спирането на използването на алкохол за няколко месеца пък разрешава на дроба да се излекува и да се върне към естественото си положение.

При тежко пиещите с по-тежки белези или напряко чернодробна непълнота въздържанието за няколко години понижава шанса за утежняване на чернодробната непълнота и гибел. Но както добре знаем, хората, които пият доста, могат да бъдат физически подвластни от алкохола и неочакваното му прекъсване може да провокира абстиненция.

В леката си форма тя се изразсява в трептене и изпотяване. Но в случай че е тежка, може да провокира халюцинации, припадъци и даже гибел. Рязкото отричане в никакъв случай не се предлага на тежко подвластните, които вместо това би трябвало да потърсят медицински съвет за това по какъв начин безвредно да се откажат.

Отказването има позитивен резултат и върху съня, мозъчната функционалност и кръвното налягане.

Избягването на алкохола за дълъг интервал от време също по този начин понижава риска от няколко типа рак (включително на черния дроб, панкреаса и дебелото черво) и риска от сърдечни болести и инсулт.

Алкохолът обаче не е единствената причина за утежняване на здравето; отводът има доста изгоди, само че не е панацея. Той би трябвало да се преглежда като част от по-цялостен и изчерпателен здравословен метод на живот, който включва уравновесена диета и постоянни физически извършения.

И по този начин, с цел да отговорим на въпроса, подложен от мита за Прометей, черният дроб има невероятната дарба да се възвръща, откакто е бил повреден. Но той не може да израсне като нов, в случай че към този момент е бил мощно повреден.

Ако спрете да пиете и имате единствено омазняване, той може бързо да се върне към естественото си положение. Ако към този момент имате белязан черен дроб (цироза), прекъсването на алкохола ще разреши известно излекуване и възстановяване на функционалностите му, само че няма да може да анулира всички към този момент нанесени вреди.

За да се погрижите както за органите си, по този начин и за цялостното си здраве, пийте умерено и правете най-малко 2 до 3 дни без алкохол всяка седмица. По този метод няма да се постанова да разчитате на магическата самовъзстановителна мощ на дроба, с цел да останете здрави.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР