Според граждански активисти новият закон за защита на суверенитета е

...
Според граждански активисти новият закон за защита на суверенитета е
Коментари Харесай

Унгарският план за борба с чуждестранното влияние поражда страх в обществото

Според цивилен деятели новият закон " за отбрана на суверенитета " е следващата стъпка на Виктор Орбан за заглушаване на критиците и усилване на контрола върху гражданското общество, написа " Гардиън ".


Унгарските правозащитници показаха опасения по отношение на ново законодателство, което съгласно тях може да окаже по-голям напън върху самостоятелните медии и групите на гражданското общество.

Проектозаконът, който се чака да бъде показан от ръководещата партия " Фидес " на 14 ноември, ще предложи основаването на нова работа, която да проверява действия, " застрашаващи суверенитета на Унгария ".

Правителството е споделило малко детайлности за проектите си. Ръководството на " Фидес " обаче уточни, че новото законодателство би могло да се отнася до задграничното финансиране на политическите партии, а евентуално и на медиите и организациите на гражданското общество, които то упреква, че работят под въздействието на Вашингтон и/или Брюксел.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който прекара повече от десетилетие в подсилване на властта си и разширение на въздействието на партията си върху всички аспекти на публичния живот, от дълго време стартира концепцията, че задгранични структури се намесват в унгарската политика и че критиците му работят против националните ползи.

През 2017 година Унгария утвърди спорен закон против неправителствените организации, който съгласно държавното управление има за цел да подсигурява прозрачността на групите, получаващи дарения от чужбина. По-късно Съдът на Европейски Съюз постанови, че законът нарушава правата на унгарците.

Въпреки правните провали и интернационалните рецензии министър-председателят продължава да твърди, че вътрешните му критици са следени от външни сили.

" Те намерено обявиха, че желаят промяна на държавното управление в Унгария. Те използваха всички средства на политическата корупция, с цел да финансират унгарската съпротива ", съобщи Орбан в тирада през лятото на предходната година.

БГНЕС напомня, че на партийна среща през септември министър председателят се оплака съответно от финансирането от чужбина, като уточни групи на гражданското общество и медии, " финансирани от Брюксел или посредством мрежата на Сорос ".

Сега, когато Унгария навлиза в режим на предизборна акция преди изборите за Европейски парламент и общински избори през идната година, унгарските публицисти и контролни групи се тормозят, че държавното управление може да предприеме още една стъпка в акцията си за заглушаване на сериозните гласове.

Ръководството на Telex, една от дребното останали самостоятелни медии в Унгария, неотдавна насочи обществено предизвестие, че " под прикритието на отбраната на суверенитета " държавното управление на Орбан е " оповестило война на критиците и свободата на словото ".

" Идеята за орган за отбрана на суверенитета несъмнено се вписва в една наклонност ", споделя Стефания Капрончай, шеф по тактиката в Унгарския съюз за цивилен свободи. " Приемането на задгранично финансиране от страна на политическите партии към този момент е неразрешено и за това има основателни аргументи ", сподели тя.

" Нашите основателни опасения са, че идното законодателство ще се впише в потока от държавни дейности, целящи да лимитират присъединяване в публичния живот и работата на свободната преса ".

Освен това, сподели тя, има опасения, че законопроектът може да задълбочи държавния разказ, че всевъзможен тип задгранично финансиране опонира на националния интерес на Унгария.

Унгарското държавно управление не отговори на молбата за коментар на " Гардиън ".

Въпреки че специалистите акцентират, че е невероятно да се оцени въздействието на новото законодателство, до момента в който не бъде оповестен цялостният текст, към този момент има публичен боязън.

" Това е следващата законова опасност против самостоятелните Неправителствени организации и самостоятелните медии ", съобщи Габор Поляк, маджарски професор, профилиран в региона на медийното право и политики.

Според него обаче не е ясно дали " ще се появи следващият кух закон " или Фидес ще схване " путинистки " метод.

" Ако в действителност има мощна правна опасност за задграничната помощ, това всъщност ще значи край за самостоятелните медии и гражданското общество ", означи Поляк. " Това, което е несъмнено, е, че има обезпокоително очакване измежду публицистите и гражданските организации.

Някои критици настояват, че акцията за суверенитет е частично опит за похищение на вниманието на гласоподавателите и че самата работа, в случай че бъде основана, ще има малко значение.

" Обикновено " Фидес " стартира акция за похищение на вниманието, когато желае да отклони фокуса на хората от действителните проблеми, като инфлацията, положението на нашите системи за обучение, опазване на здравето и обществени услуги ", споделя Мартон Томпос, член на унгарския парламент от опозиционната партия " Моментум ".

" Ако държавното управление в действителност желае да стартира да се бори с проблеми, които заплашват суверенитета на Унгария ", добавя той, " то би трябвало да стартира със личните си покупко-продажби с Москва и Пекин "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР