Според експертите вероятността от неизправности в работата на неговите системи

...
Според експертите вероятността от неизправности в работата на неговите системи
Коментари Харесай

Японският лунен модул SLIM бе поставен отново в режим на заспиване

Според специалистите вероятността от неизправности в работата на неговите системи се усилва
Японският лунен модул SLIM още веднъж влезе в режим на заспиване, до момента в който слънцето залязва в кратера Шиоли на Луната. Това оповестиха от Японската организация за аерокосмически проучвания (ДЖАКСА), представени от Българска телеграфна агенция.

Според специалистите вероятността от неизправности в работата на неговите системи се усилва заради температурни промени при настъпването на лунната нощ. Въпреки това обаче ДЖАКСА още веднъж ще се опита да задейства SLIM през последните 10 дни на март.

Първият японски лунен модул кацна на Луната на 20 януари, само че по-късно беше изключен, защото имаше проблеми с приемането на сила от слънчеви кафези и се захранваше от вградена батерия. Работата на апарата беше възобновена на 29 януари заради смяна в ъгъла на рухване на слънчевите лъчи върху Луната, след което покрайнината на апарата беше снимана със специфична спектроскопична камера.

На 1 февруари устройството беше сложено в режим на заспиване заради настъпването на лунната нощ. На 26 февруари беше пуснато още веднъж с някои ограничавания, само че ДЖАКСА съумя да съобщи сигнал на устройството и да получи отговор от него.

Устройството SLIM, високо 2,4 м и тежащо 200 кг, е предопределено да учи кратерите и топографията на Луната благодарение на технологии, сходни на тези, употребявани в системите за лицево различаване. SLIM е оборудван със специфична камера, която мери наличието на желязо и други детайли в скалите на лунната повърхнина. Очаква се данните, получени от устройството, да бъдат употребявани по-специално в границите на лунната стратегия " Артемис " на НАСА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР