Според едно ново изследване нашите родители обикновено си остават най-важните

...
Според едно ново изследване нашите родители обикновено си остават най-важните
Коментари Харесай

Приятелите или семейството? Мама си остава на първо място

Според едно ново проучване нашите родители нормално си остават най-важните хора за нас - даже когато към този момент сме възрастни.

Фактът, че мама и баща са (и си остават) най-хубавите, не е оригиналност. Това бе потвърдено и от науката под формата на изследване, извършено от Калифорнийския университет. Обект на изследването, резултатите от което бяха оповестени в профилираното списание „ Сайколоджикъл Сайънс “, били 174 души на възраст сред 18 и 30 години. Те били разпитани и „ тествани “ за отношението и предаността им към околните им другари, както и към родителите.

Приятелите или фамилията?

Участниците били помолени да изиграят на компютъра една игра на карти, като в първия стадий всички (фиктивни) облаги отивали в интерес на единия родител (по избор), а всички загуби били за сметка на посочен от играча другар. Във втория стадий ставало противоположното – облагите в интерес на приятеля, а загубите за сметка на родителя. Преди опита с играта задали на участниците въпроса коя връзка правят оценка по-високо - с родителите или с приятелите. Повечето участници декларирали, че връзката им с приятелите е по-силна, в сравнение с тази с мама и баща.

Mама и баща (несъзнателно) остават преди всичко

Резултатите от опита обаче посочили тъкмо противоположното. По-голямата част от участниците (независимо от пол и възраст) отсъдили в интерес на родителя и надлежно в ущърб на приятеля си. „ Щом ставаше напечено, те избираха родителите си “, споделя психоложката Дженифър Силвърс. Авторът на проучването Жоао Гаси Морейра добавя, че доста от участниците били раздвоени, само че най-после въпреки всичко избирали родителите, тъй като считали, че им дължат признателност. В началото откривателите предположили, че по-възрастните участници ще предпочетат родителите си, а по-младите – приятелите си. Но се оказало, че без значение от възрастта си множеството от тях останали правилни на мама и баща.

Адаптация: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР