Според доклада на Zoopla за индекса на цените на жилищата

...
Според доклада на Zoopla за индекса на цените на жилищата
Коментари Харесай

Продажбите се забавят

Според отчета на Zoopla за показателя на цените на жилищата в Обединеното кралство продажбите през юни са намалели с 13% на годишна база. Средното време за утвърждение на продажба също се усилва, с 22 дни през юни и 20 дни през месец май. „ Има сигнали, че инерцията на пазара се забавя и по-голямата сензитивност към цените ще докара до по-бавно повишаване до края на настоящата година “, споделя Грейн Гилмор, началник на проучванията в Zoopla.

Ръстът на цените на жилищата през юни е бил най-ниският от декември 2019 година, като междинните стойности са се повишили единствено с 0,1%.

Други признаци обаче сочат по-висока интензивност през последните месеци. Данните на Bank of England демонстрират, че кредитирането през юни е било на най-високото си нивоза последните 8 месеца, макар нарастването на лихвения % по новите ипотеки. Банките са одобрили 66 200 жилищни заема, малко повече от април и над оценките на икономистите за спад до 64 000.

Пазарът стартира да усеща въздействието на възходящите лихвени проценти, което ще оскъпи заемите, защото подхранваната от пандемията конкуренция за пространство стартира да отстъпва. Според Zoopla потребителското търсене, въпреки и към момента високо в съпоставяне със междинното за пет години, стартира да се връща към по-нормални равнища.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР