Според доклад от 12 октомври на Министерството на труда цените

...
Според доклад от 12 октомври на Министерството на труда цените
Коментари Харесай

Златото все още ли е добър хедж срещу инфлацията? Експерти преценяват

Според отчет от 12 октомври на Министерството на труда цените са се повишили с 0,4% от август до септември, до момента в който годишният % на инфлация остава неподвижен на 3,7%. И потребителите към момента усещат тежестта върху портфейлите си, защото главните цени, които изключват разноските за храна и сила, се покачиха с 4,1% през септември спрямо предходната година. На собствен ред може да се наложи Федералният запас да продължи напъните си за усмиряване на инфлацията.

Накъде ще тръгнат темповете на инфлация оттук насетне, може да се гадае, а специалистите наподобяват разграничени. Морнингстар предвижда, че равнището на инфлация ще падне до 3,7% през 2023 година и предвижда, че от 2024 до 2027 година равнището на инфлация ще доближи приблизително под 2%, задачата на Федералния запас. Други обаче остават скептични. Доклад на Федералната аварийна банка на Сейнт Луис, оповестен през октомври 2023 година, даже спекулира дали инфлацията ще остане.

Разбира се, Федералният запас ще играе съществена роля в посоката на инфлацията, т.к. има до тук. Федералният запас се бори с инфлацията с нападателен график за повишение на лихвените проценти от март 2022 година и увеличи лихвените проценти 11 поредни пъти, с пауза през септември 2023 година И до момента в който настоящият % на инфлация от 3,7% към момента е нараснал, той се охлади спрямо предходната година. И по този начин, по какъв начин това се отразява на ролята на златото като хедж против инфлация? Ето какво споделят специалистите.

Разгледайте по какъв начин вложението в злато може да ви бъде от изгода тук.

Златото към момента ли е добър хедж против инфлацията? Експертите преценят

Много американци сега се обръщат към златото, с цел да защитят портфейлите си от инфлация, без значение дали става въпрос за златни кюлчета, златни акции и ETF или IRA за злато. Текущата цена на златото е 1998,00 $ за унция към 20 октомври 2023 година и някои специалисти считат, че цената на златото може да се увеличи през 2024 година — евентуално даже да надмине най-високата си стойност за всички времена от 2074 $ за унция.

Исторически, златото се показа добре по време на инфлационни интервали. Например 70-те години на предишния век започнаха със междинен % на инфлация от 5,84% и скочиха до 13,58% до 1980 година Междувременно през това време акциите пострадаха от нескончаем мечи пазар. Индустриалната междинна стойност на Dow Jones (DJIA) беше малко по-висока от 800 при започване на 1970-те години - и едвам се повиши до 839 до края на десетилетието. Като цяло вложителите са намалели с към 49%, поправени по отношение на инфлацията през интервала, съгласно разбор на InvestmentNews.

Но по какъв начин се показа златото през този интервал? Според данни на Nasdaq цените на златото скочиха от $35 до $850 за унция през същото десетилетие. И в случай че смятате, че цените на златото ще се показват добре отсега нататък, може да е добър миг да купите злато.

Колин Плум, създателят и основен изпълнителен шеф на Noble Gold Investments, е специалист, който има вяра, че златото към момента е добър хедж против инфлацията.

„ Не мисля, че това в миналото ще се промени, почтено казано “, споделя Плюм. „ Има причина централните банки да употребяват това, с цел да хеджират благосъстоянието на личната си страна, а милиардерите да употребяват златото, с цел да хеджират своите милиарди. “

Златото е известно като несъмнено средство за предпазване на стойност по разнообразни аргументи, само че в по-специално, тъй като е международно приета и, за разлика от фиатната валута, не предстои на обезценяване посредством надпечатване. Имайте поради обаче, че златото може да изпита огромни съмнения в кратковременен проект.

Научете повече за вложението в злато тук.

Съответно създателят и основен изпълнителен шеф на American Prosperity Group Марк Чарнет предлага злато може да е по-подходящ за дълготрайни вложители.

„ Мисля, че златото постоянно е добър хедж против инфлацията, само че в последна сметка зависи от интервала на държане на вложителя, който би трябвало да е надъхан да държи метала най-малко година или повече “, споделя Charnet.

Разбира се, цените на златото не постоянно са хедж против инфлацията. Йохай Елам, старши финансов анализатор във FXStreet, отбелязва по какъв начин доходността на държавните облигации показва друга картина.

„ Противно на общоприетото разбиране, златото е изгубило блясъка си като отбрана против инфлацията, само че вместо това обезпечава отбрана против криза и геополитически страхове “, споделя Елам, който показва, че жълтият метал не създава рентабилност и тя има противоположна корелация с доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати. „ Когато вложителите се втурват към облигации по време на проблеми и възвръщаемостта на безвредния дълг на Съединени американски щати пада, златото свети. Въпреки това, когато инфлацията се увеличи и пазарите се опасяват, че Федералният запас ще увеличи краткосрочните лихви, дълготрайните лихви също се покачват, претегляйки мощно върху златото. "

Charnet също предлага да се обмисли различна алтернатива за хеджиране.

„ Вярвам, че положителните акции с огромна капитализация, изплащащи дивиденти, са добър избор, още веднъж за интервал от време, преизпълнен едногодишен интервал на задържане. Това може да се направи посредством взаимно погашение на дивиденти с огромна капитализация фондовете също “, споделя Чарнет.

Долната линия

Въпреки че мнозина гледат на златото като на добър хедж против инфлацията, то може също да помогне да изолирате портфолиото си от загуби на фондовия пазар. Според GoldSilver цената на златото се е нараснала по време на шест от осемте най-големи пазарни срутва от 1978 година насам.

Ако обмисляте да добавите малко златен искра към портфолиото си, специалистите постоянно предлагат да ограничите разпределението на златото си до 10 %. Но преди да продължите, помислете за вашите финансови цели, приемливост към риск и цялостната ви капиталова тактика.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР