Според доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и

...
Според доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и
Коментари Харесай

Можем ли да забраним на децата да пробват вредни субстанции?

Според отчет на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите от 2017 година България е на трето място в Европа по приложимост на амфетамини от възпитаници, а съгласно разбора на Световната здравна организация като цяло подрастващите у нас оглавяват класациите за корист със неразрешени субстанции. Видовете " дизайнерски опиати " към този момент са към 650, идват от Китай и се популяризират стремително, а в наргиле питейните заведения без никакви ограничавания се позволяват малолетни младежи.

Във второто издание на специфичния ни план " Тийнейджърът у дома " в партньорство с дермокозметична марка BIODERMA приказват родителите. Поканихме представители на няколко фамилии, с цел да споделят какво се случва с децата им през този избран от тях като " характерен интервал ".

Една от най-важните тематики от него е можем ли да ги спрем да пробват нездравословни и неразрешени субстанции.

Жанета Пенева: Аз не разбирам за какво личният състав и шефовете позволяват деца в така наречен наргиле питейни заведения – за какво те биват обслужени? Мисля, че това е проблем на органите на реда Същевременно с това няма по какъв начин да забраниш изрично на детето да ги посещава. Така направиха няколко родители от учебното заведение ни и децата им започнаха да бягат постоянно от часове.

Марин Бодаков: Аз по-скоро се запитвам какви вътрешни паники тушират тези младежи посредством друсане или пиянство Част от тях, несъмнено, подражават на по-агресивните си и по тази причина сполучливи съученици, само че друга част – и това нормално са по-чувствителните младежи – се пробват да смъкват неконтролируемото си напрежение посредством всевъзможни рискови вещества, т.е. не е единствено от любознание и гъзария.

Ние би трябвало да се опитаме да разберем посредством почтени диалози какви разбърквания на екзистенциалните пластове провокират тестът на неразрешени вещества – и да разпознаваме по кое време това надвишава едното любознание.

Иван Паунчев: При наргилето особено нищо не тушираш В средата на нашия юноша следим, че девойките са по-активни и постоянни в визитите си в наргиле питейни заведения, те са тези, които насърчават момчетата да ги съпровождат там. Готин си, в случай че го направиш, не си – в случай че останеш.

Жюстин Томс : Според мен да употребяваш вещества е някакъв тип мъжество – да бъдеш мощен, да искаш да блеснеш. Спомням си, когато синът ми като беше 8 клас – беше решил да предложения приятелите си у нас. И аз като най-толерантната майка в класа съзнателно купих една огромна бутилка бира и една водка и ги сложих в хладилника. Момчетата дойдоха, едното от тях квалифицирано – със скрита под якето друга бутилка водка, която ми сподели. По време на купона с мъжа ми си останахме вкъщи, само че си легнахме. Разбира се, заниманието продължи до сутринта и, несъмнено, в тази нощ аз не съм спала и бях нащрек. На сутринта видях, че са използвали цялата бира, която бях оставила, бяха наченали от водката на момчето и не бяха пипнали моята. Дадох си сметка, че съм го направила добре, че съм им дала опция и свободата да избират и по някакъв метод да пробват

Що се отнася до опиатите – със сина ни преди време прочетохме " Кронос. Тоя злощастник ", романът за юноши от Юлия Спиридонова–Юлка. Вече ги има и филмите за Елтън Джон, за Фреди Меркюри, където тематиката е сносно артикулирана като образец. Доскоро тя беше тематика табу

 Можем ли да забраним на децата да пробват нездравословни вещества?

Жанета Пенева : Ние можем да помогнем на детето да вземе лично решение, само че сигурно няма да ни се получи, в случай че напряко му споделяме какво би трябвало да направи. Трябва да водим същински диалози, в които да се изложат разбиранията и на двете страни. Те не трябва да са разпити или лекции. Много по-важно е да възпитаваме самонадеяност и самочувствие у детето си, с цел да може то по-лесно да споделя " не " пред другите младежи. И не на последно място – доста значимо е ние да бъдем откровени с детето. Колкото и да сме осведомени, не знаем всичко. Аз оставям щерка ми да ми изясни, в случай че не съм наясно с нещо. Просто си признавам. Забелязала съм, че това е помогнало доста и тя да бъде откровена с мен, да е по-спокойна и по-свободна, когато споделя. Всичко по тематиката опиати, пушене, алкохол би трябвало да бъде откровено, също така диалозите би трябвало да стартират от ранна възраст, тъй като можем да бъдем " изпреварени ".

Аз постоянно приказвам с щерка си по тези въпроси, тъй като за жалост към нас има много образци и хора, които сме изгубили по пътя поради корист. Надявам се това, което е видяла и разбрала, да я защищити – знае какво е и знае по какъв начин, искайки да изпиташ нещо по-различно, плащаш страхотна цена. Ясно е, че децата ще опитат, въпросът е до каква степен ще го изберат за метод на живот...

Нещо, за което би трябвало да приказваме, е, че опиатите са химия, създадена в огромната си част в Китай или Латинска Америка. Заедно с щерка ми гледаме тв поредицата " Наркотици ООД ", в която образно се вижда, че всичко просто е една фабрика за пари и на никого не му пука за вредата върху хората. Аз съм й посочила, че това е извънредно нещо за нейното здраве и тя би трябвало да си избере дали то й е по-важно или стремежът да се забавлява.

Николай Неделчев : От тези три " порока " - наргилета, никотин, опиати, явно последните са с допустимо най-негативните последствия както за здравето, по този начин и за сегашния и бъдещия живот на младежите. Аз персонално съм споделял нееднократно с моите момчета, че на тяхната възраст съм пробвал и употребявал за прочут интервал алкохол и цигари, върша го и в този момент умерено, само че в никакъв случай не съм посягал към опиатите. Защото прекосяването от " меката " дрога като ганджа и амфети към " по-твърди " опиати е доста елементарно и незабелязано, а житейската цена, която човек заплаща, е голяма, както и отказването на опиатите е доста мъчно, а за значително хора - невероятно.
Опитвам се да дам дълготрайната вероятност на това да употребяваш опиати с образци от живота към нас. За мой шанс в медиите също има много прегледен материал, който поддържа моята теза. Така че персоналният образец и диалозите по тематиката плюс очевидното наличие на казуса в живота и медиите са нещата, които, имам вяра, ще " отворят " очите на младежите по тематиката и ще ги предпазят.
Освен това мисля, че спортът е натурален ограничител на въздействието и използването им. Редовните и дейни занимания със спорт в множеството случаи изключват използването на нездравословни вещества.

Иван Паунчев : Пушенето на цигари също не е дребен проблем...

Жюстин Томс: Да, в 4-и клас родителите на дете, учещо в столично елитно държавно учебно заведение, са купили за рождения му ден бездимна цигара, представете си...
Ние знаем, че тази страна не работи за някои – съвсем всички – неща, само че в случай че съответно за тези проблеми разчитаме на нея, значи си оставяме децата ей по този начин, в нищото. Трябва да има протест. Родителите би трябвало да водят разговор, да договарят, да спорят с другите родители. В нашия клас родителите имахме сделка, че до края на първи клас на децата няма да им се купуват смарт телефони, имаше едно-две изключения, само че като цяло се съблюдава. Имаме и спогодба, че на рожден ден пари не се дават, а се връчва подарък, както и че не се вършат празненства в наргиле питейни заведения. Може би натискът, който всеки изцяло осъзнато би трябвало да оказва върху средата, е методът на деяние. Защото средата се трансформира по този метод – с декрети, полиция и сходни няма да стане. Не че не работи, само че другаде, не тук...

Всичко, което би трябвало да знаете за: Тийнейджърът у дома (20)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР