Според Десислава Николова митовете, че приемането на еврото ще надуе

...
Според Десислава Николова митовете, че приемането на еврото ще надуе
Коментари Харесай

Бизнесът ще пести по 1 млрд. лв. на година от приемането на еврото

Според Десислава Николова митовете, че приемането на еврото ще надуе инфлацията или ще поведе България по пътя на Гърция, са несъстоятелни

© Надежда Чипева Още по тематиката
Проверките на банките: Отново под стрес

Влизането на България в единния европейски контрол ще мине през инспекция от ЕЦБ на шест български банки
16 ное 2018
Владислав Горанов е изпратил на ЕЦБ редактираните законопроекти за Банковия съюз

От финансовото министерство регистрират етапа на кандидатстване за единния контрол за изпълнена
17 окт 2018
Проверката на ЕЦБ ще обхване шест български банки

Франкфурт ще поеме разноските по прегледите и стрес тестванията, които ще се вършат по нейните правила без модификации
10 окт 2018
Министерството на финансите: Институциите прецизно съблюдават проекта за еврото

Законодателните промени, свързани с влизането на България в банковия съюз, не са оттеглени, а се съгласуват с ЕЦБ
2 окт 2018
Правителството одобри пътна карта с ограничения поради еврото

Подготовката за новите стрес проби на банките би трябвало да стартира най-късно през октомври. Те ще приключат идващия юли
22 авг 2018
Финансовото министерство предложи първа порция законови промени поради еврото

Те засягат главно независимостта на Българска народна банка и уточняват възбраните на централната банка да финансира държавното управление
17 авг 2018
Розовият слон на казуса с доверието

България и еврозоната
27 юли 2018 По-ниски лихви и повече вложения в локалната стопанска система са главните позитиви, които присъединението на България към ERMII и еврото ще донесе. Само от спестени разноски за превалутиране от левове в евро във компаниите, които правят интернационална търговия, ще остават по 1 милиарда лева годишно, което се равнява на половината от заявения налог облага.

Изчислението е на Десислава Николова, основен икономист на Института за пазарна стопанска система, и беше направено пред аудиторията на годишната конференция " Сделки и вложители ", която " Капитал " провежда за 13-а година. Според Николова, която е и лекар по стопанска система, България би трябвало да работи интензивно за реализиране на бърз резултат по обрисуваната цел предвид на идните следващата година европейски избори, които могат да трансформират отношението към България и на удобния миг за присъединение към ядрото на по-добре интегрираните европейски стопански системи.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Бързият резултат

Подобрение на рейтинга, което има отношение към лихвите, на които се финансира страната, и към интереса на интернационалните вложители, е непосредственият резултат от позитивен отговор на кандидатурата за ERM II и еврото, уточни Николова. Историческият обзор при последно присъединените страни демонстрира усъвършенстване от 1 до 2 пункта в рейтинга при двете събития. " Това очакване беше публично доказано и от Standard and Poors, които разгласиха известие, че сега, в който България бъде призната в по този начин наречената " чакалня на еврозоната ", ще създадат проверка на рейтинга нагоре ", уточни икономистът.

Тя илюстрира капацитета на по-ниските лихви с графика, съпоставяща нивото в България и в еврозоната за последните 10 години, съгласно която стабилно се поддържа разлика от 2%. " Тази разлика си остава постоянна и се дължи единствено на усещанията за риск ", настоя Николова. По отношение на вложенията тя предвижда, че те биха нарастнали с размерите и интензитета от годините след присъединение на България в Европейския съюз. Сред тласъците за това ще е по-стабилният банков бранш, което ще бъде обезпечено от достъпа до 700 милиарда евро запас от механизма за фискална и банкова поддръжка в еврозоната и новото качество на надзора.

В Института за пазарна стопанска система са измерили и непосредствения стопански резултат за действителния бизнес при приемане на еврото, като калкулациите демонстрират спестявания, равняващи се на към 1% от брутния вътрешен артикул. Отпадането на разхода за превалутиране ще донесе спестявания от 5 - 6 млн. евро годишно и за семействата. В същото време циркулиращите легенди, че приемането на еврото ще докара до огромна инфлация или ще увлече България по пътя на Гърция към банкрута, са несъстоятелни съгласно института.

Моментът е в този момент

" Еврозоната непрестанно се трансформира, тя от ден на ден се приоритизира за сметка на останалите страни, членки на Европейския съюз, като има оферти за личен бюджет. Еврогрупата става все по-влиятелна, интегрира се по-бързо от останалата част на Европейски Съюз. Ако не сме там, центробежните сили в допълнение ще ни отдалечават в периферията ", уточни Николова, съгласно която моментът за кандидатурата на България за ERM II е подобаващ и от позиция на това, че механизмът не е приемал нови членове от десетилетие, а през есента на идната година предстоят европейски избори, които могат да трансформират отношението към България. " Самата упоритост на България да се причисли към еврозоната е голям тласък за промени, какъвто ние от доста години не сме имали ", сподели още Десислава Николова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР