Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено

...
Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Според президента законодателството би трябвало да разрешава бързо и качествено създаване на значимите за България обекти

Президентът Румен Радев упражни правото си на несъгласие против избрани разпореждания от Закона за поощряване на вложенията, които заплашват конституционно обезпеченото право на българските жители на здравословна околна среда. Без да оспорва нуждата от ускорение на построяването на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново разискване в Народното събрание текстовете, чието използване би довело до понижаване на равнището на отговорност на администрацията за отбрана на живота и здравето на хората при осъществяването на огромни планове. Според президента законодателството би трябвало да разрешава бързо и качествено създаване на значимите за България обекти, само че по едно и също време да е съобразено със задължението на страната да закриля своите жители и природа. Тази кардинална позиция на президента е поредно изразявана при практикуване правото му на несъгласие. Това е третият път, след указите му от 2017 година и 2019 година, когато Румен Радев възразява против ограничения, сходни на признатите в този закон.

За ново разискване са върнати наредбите, които редуцират времето на способените органи да се произнесат по въздействията на даден план върху околната среда и вкарват принцип на безмълвно единодушие за неговото осъществяване. Оспорени са и ограничението на опциите за правосъден надзор, както и удължаването на валидността на избрани решения, чийто период изтича или към този момент е изминал.

Държавният глава оспорва и основаването на предпоставки за придобиване на имущество, благосъстоятелност на обществени предприятия, което води до риск от ощетяване на публичния интерес.

Съгласно претекстовете на президента още едно разискване в Народното събрание е належащо и тъй като тези промени, импортирани сред първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е извършено публично разискване, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова аргументация.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР