Според данните от международно проучване, проведено от Tek-Experts, значителен брой

...
Според данните от международно проучване, проведено от Tek-Experts, значителен брой
Коментари Харесай

Близо 20% от заетите в българския IT сектор жени обмислят да напуснат работа

Според данните от интернационално изследване, извършено от Tek-Experts, забележителен брой дами обмислят да изоставен IT бранша заради незаслужено заплащане и полови предубеждения. В България, една на всеки пет дами (19.3%) е на път да се откаже от кариерата си поради по-ниско възнаграждение по отношение на това, което мъжете в бранша получават.

Позитивен факт е, че този % е най-нисък спрямо останалите страни, взели участие в изследването, а това значи, че IT промишлеността в България поставя старания да отстрани казуса и тези старания не остават напразни.

Процентът на дамите, които обмислят да изоставен IT сферата заради същата причина в Нигерия е сходен (20.3%), до момента в който в останалите страни взели участие в изследването той е доста по-висок.

Във Виетнам да вземем за пример всяка четвърта жена (26.5%) е обмисляла такова решение, в Съединени американски щати – всяка трета (31%), а в Коста Рика близо половината (43%) от дамите в IT промишлеността обмислят смяна в кариерния път, като биха потърсили реализация отвън тази сфера.

Според данните от изследването, близо половината от дамите в въпросната сфера в България (44%) считат, че имат по-малък късмет за покачване по отношение на мъжете. Липсата на благоприятни условия за развиване кара една на всеки три дами (35%) от IT бранша в Съединени американски щати да обмисля да напусне тази професионалната област, а това би донесло съществени загуби на стопанската система.

Докладът също по този начин открива, че 81% от над 590 дами у нас, взели присъединяване в изследването, са уверени, че учебните заведения не са задоволително дейни в насърчаването на девойките да се стремят към кариера в региона на IT.

Много от дамите споделят, че са изпадали в обстановки на неравноправие и че не са усетили нужната поддръжка по пътя на професионалното им развиване в тази сфера.

Тези обстановки пораждат още в просветителния развой, с избора на кариерен път, не престават при подбора на фрагменти за IT бранша, в работната среда в софтуерните компании, свързани са с достъпа до образования и благоприятни условия за развиване и не на последно място с назначенията на управителни позиции в организациите – споделеното от дамите, взели участие в проучването, демонстрира, че дискриминирането към момента е на дневен ред във всички посочени страни.

По публикацията работи: Екип на Investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР