Според данните на председателят на научната академия, до шест години

...
Според данните на председателят на научната академия, до шест години
Коментари Харесай

БАН ще загуби половината си учени до шест години

Според данните на ръководителят на научната академия, до шест години над 1300 индивида би трябвало да се пенсионират. Проблем за институцията остава недофинасирането.


Българската академия на науките ще загуби над половината от учените си до шест години, тъй като те би трябвало да се пенсионират. Това разгласи ръководителят на научната институция учен Юлиан Ревалски. Той показа пред депутатите в пленарната зала последният годишен отчет на Българска академия на науките. Според записаните в него данни, сега в академията работят над 2500 души. Над 1300 от тях са в близка до пенсионната възраст.
Юлиан Ревалски: " С лед шест-седем години равнището на учените в Българска академия на науките ще остане сериозно малко, по тази причина моля към устойчива политика за поощряване на младите учени ".
Според доклада на Българска академия на науките, сега близо 66% от държавната дотация предоставяна на институцията отива за заплати. Недостатъчно по думите на учен Ревалски е и субсидирането на докторанти, които са бъдещите учени.
Юлиан Ревалски: " Необхтодимо е страната да ни помогне и при парите за финансово строителство. В момента със лични средства можем да си позволим единствено авариини поправки и поддържка на постройките. Не можем да вложим средства в в допълнение развиване въз основата си, а произвеждаме повече от половината научна продукция в страната ".
По думите на Ревалски остава невисок обществения статус на откривателите, а страната към момента няма устойчива политика за поощряване на науката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР