Според данни на цени на имотите в страната у нас

...
Според данни на цени на имотите в страната у нас
Коментари Харесай

Какви имоти имат депутатите?

Според данни на цени на парцелите в страната у нас към края на 2021 година са се нараснали с 9.4% на годишна база.

Преглед на статистиката в тази сфера демонстрира, че цената на недвижимото имущество у нас пораства годишно в последните години, като от 2010 година се е нараснала с към 50 %, научаваме от Същевременно през 2020 година съгласно Националния статистически институт над 90% от семействата в страната живеят в coбcтвeнo жилище.

Какъв е жилищният фонд на българските депутати съгласно имуществените им заявления? В поредност от публикации екипът на „ Отворен парламент” показва систематизирана информация за декларациите, подадени от депутатите при встъпването им в служба пред Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

Настоящата обява демонстрира недвижимото имущество, притежавано от народните представители и техните съпрузи. Съгласно заявеното пред КПКОНПИ излиза наяве, че общо 208 депутати са оповестили благосъстоятелност – апартамент, ателие, студио, гараж, паркомясто, офис, магазин и други Декларирани са 286 жилището, 132 къщи и 73 гаража. Част от тези парцели са наследствени, оповестени като съсобственост със съпрузи и/или родственици на депутатите. Общата стойност на недвижимото имущество, оповестено от народните представители, възлиза на 33 920 957 лева Общата повърхност на заявеното недвижимо имущество на депутатите, е 214 842 кв. м.

Следва да отбележим, че сумата на имуществото на депутатите не е „ окончателна”. В подаваните заявления има парцели, чиято цена не е посочена – било то съзнателно, заради пропуск или тъй като те са добити като наследство/дарение. Има и жилища, които са закупувани обратно във времето – в годините преди деноминацията на българския лев (преди юли 1999 г.). Последните стойности са прекалкулирани от екипа ни. В допълнение, не може да се оцени действителната стойност на имуществото, тъй като с изключение на на равнище обитаемо място, не се заявява неговото по-конкретно местонахождение.

Въпреки това, екипът ни се опита да наблюдава къде е съсредоточена собствеността на народните представители. В справката включихме жилища, добити в последните пет години (от 2017 година насам), когато се наблюдаваше съвсем непрекъсната наклонност на повишаване на цените на недвижимото имущество. От подадената от депутатите информация излиза наяве, че те са предпочитали огромните градове в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. След 2017 година в тези места националните избраници са закупили общо 36 жилището с повърхност 4 039 кв. м. за 8 241 293 лева Повече за териториалното систематизиране на жилищата, техния брой, обща стойност и площ може да видите по-долу:

Шестима са депутатите, заявили лични парцели отвън територията на страната. Това са Владислав Панев (ДБ) – показал апартамент в Холандия, Кристиан Вигенин (БСП) – притежаващ апартамент в Белгия, Калоян Икономов (ПП) – с апартамент в Украйна, Настимир Ананиев (ПП) – с апартамент в Ирландия, Танер Тюркоглу (ИТН) – с къщи и апартамент в Турция и Екатерина Захариева (ГЕРБ) – с парцели в Гърция.

Най-скъп парцел е оповестил Владимир Табутов (ПП), който дели апартамент в София със брачната половинка си на стойност 1 528 850 лева Следват го Кристиан Вигенин (БСП) с неговия апартамент в Брюксел за 663 000 лева и Костадин Ангелов (ГЕРБ) – жилище с гараж и паркомясто в София за 586 749 лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР