Според чешката страна ББР е намесена в сделката. Нинова захапа

...
Според чешката страна ББР е намесена в сделката. Нинова захапа
Коментари Харесай

Нинова, Изчака, Гледа Панаира Днес И Най-Накрая Им Удари Тежката Брадва! Цял Свят Рипна, Такова Чудо Не Е Било, Сделката С Чез Е

Според чешката страна ББР е намесена в договорката. Нинова захапа и Стоян Мавродиев за думите му по-рано на съвещанието.

Държавата се е заела с тази договорка, отсече водачът на алените. Сега се чакало решението на Гинка Върбакова дали да се поддаде на шантажа на премиера Борисов или не.

Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия пък се базира на чешки и други авторитетни медии, съгласно които зад договорката стоят офшорки.

Ние сме на върха на интернационалния скандал, счита той.

На рецензиите на Корнелия Нинова мигновено отговори Стоян Мавродиев.

ББР отхвърля " Инерком " да е желала финансиране от финансовата институция. Стоян Мавродиев счита, че ЧЕЗ манипулира чешкия министър председател и са представяли манипулативна информация. Между компанията на Гинка Върбакова и ББР имало " едно огромно правно нищо ", по думите му.

Банката не е поемала ангажимент към Инерком. При нас няма и лист хартия за тази договорка, разясни Мавродиев.

Репликите бяха разменени в границите на взаимното съвещание на двете комисии по енергетика и надзор над службите в Народното събрание. Заседаинето бе поискано точно от опозицията във връзка със договорката. Изказвания направиха притежателят на Инерком - гинка Върбакова, шефът на КЕВР Иван Иванов, шефът на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, Галя Димитрова, изпълнителен шеф на Национална организация по приходитеКопирано и Стоян Мавродиев, основен изпълнителен шеф на Българска банка за развиване, както и ръководителят на ДАНС Димитър Иванов.

Припомняме, министър председателят Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха тази заран в Министерски съвет. На срещата Борисов декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Тя отхвърли да даде информация за банките, които финансират договорката, базирайки се на конфиденциална информация.

Министърът на финансите Владислав Горнаов съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, с цел да се включи в пазаруването на ЕРП-то.

Паралелно с това водачът на социалистите Корнелия Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия стартира да събира подписи от клиенти на ЧЕЗ за внасяне на групов иск в български или чешки съд.

На 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и някогашен енергиен министър, изрече подозрения във връзка с договорката и по-точно по отношение на това дали купувачът има опит и може да обезпечи поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От изявление на Гинка Върбакова стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов, написа Нюз.бг.

Едновременно с това абсурдът доближи и в Чехия, като изданието Lidové noviny стартира лично следствие. То излезе с информацията, че две банки са дали обещание финансиране на договорката, макар че съгласно предходна обява половината от договорката се финансира от офшорки.

Лично министър председателят на Чехия Бабиш се е заел пред Борисов да съобщи документите от инспекцията на ЧЕЗ. Самият чешки министър председател обаче разяснява пред родното издание, че е шокиран от протичащото се. Впоследствие от държавния пресцентър суобщиха, че чешкият министър председател е заречен подпомагане, в случай че България прояви желанив да взе участие в договорката.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР