Според Аюрведа определени хранителни комбинации нарушават нормалното храносмилане и нарушават

...
Според Аюрведа определени хранителни комбинации нарушават нормалното храносмилане и нарушават
Коментари Харесай

Несъвместими храни според Аюрведа

Според Аюрведа избрани хранителни комбинации нарушават естественото храносмилане и нарушават салдото на дошите. Неправилната композиция от храни може да докара до неприятно храносмилане, ферментация, изгниване и формиране на газове. Ако това се случва постоянно, може да аргументи разнообразни болести.

Да вземем единствено един образец, яденето на банани с мляко може да отслаби храносмилателния огън Агни и да промени чревната микрофлора, което води до формиране на отрови, хрема, настинки, кашлица, алергии, копривна тресчица, обриви. При храносмилателни разстройства заради погрешно съчетаване на храните се образува „ Ама ” – токсични субстанции, които са причина за множеството болести.

 Мляко с банан - несъвместими храни в Аюрведа

Ефектите от потреблението на несъответствуващи храни могат да бъдат смекчени благодарение на билки и подправки. Но мощното „ Агни ” най-добре оказва помощ да се оправим с сходни последици.

За стимулиране на храносмилането в Аюрведа е потребно да дъвчете парче свеж джинджифил преди хранене (по предпочитание можете да капнете върху него няколко капки лимонен сок или да го поръсите със сол).

Несъвместими храни съгласно Аюрведа

Прясно мляко - не се смесва с банани, череши, кисело мляко, яйца, месо, пъпеш, риба, кисели плодове, фасул, ориз, самун с квас, кисело мляко, кефир, извара, дини;

Кисело мляко - Прясно мляко, пъпеш, кисели плодове, топли питиета, в това число кафе и чай, манго, нишесте, сирене, банани;

Пъпеш и любеница - Всички храни изключително: зърнени храни, нишестета, пържени храни, сирене, млечни артикули, картофи;

Яйца - Мляко, кисело мляко, пъпеш, сирене, плодове, картофи;

Нишесте - Банани, яйца, мляко, фурми;

Пчелен мед - Масло, ГХИ;

Царевица - Фурми, стафиди, банани;

Лимон - Кисело мляко, прясно мляко, домати;

Картофи - Пъпеш;

Ряпа, репички – Мляко;

Плодове - Зеленчуци (всякакви).

 Несъвместими храни в Аюрведа

По-горе са някои комбинации от храни в Аюрведа, които би трябвало да се заобикалят, в случай че е допустимо, с цел да имате мощен храносмилателен огън и затова положително здраве.

Особено би трябвало да се заобикалят смеси като бананов млечен шейк и млечни сладкиши. Плодовите салати от няколко разнообразни плода също са нежелателни. Това се отнася в по-малка степен за смесените плодови сокове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР