Според астронома Бил Грей, който е създател на Project Pluto

...
Според астронома Бил Грей, който е създател на Project Pluto
Коментари Харесай

Възможност за науката: ракетна степен на СпейсЕкс ще удари Луната през март

Според астронома Бил Грей, който е основател на Project Pluto (софтуер за изчисляването на траекториите на метеорити и други галактически обекти), рухването на степента на естествения ни сателит се чака на 4-ти март. 

В предишното употребявани ракетни степени или отработени галактически апарати са били разбивани съзнателно в лунната повърхнина, с цел да може изхвърленият при удара материал да бъде изучен от сензитивните научни принадлежности на наземни обсерватории и орбитални задачи. Например през 2009 година горната степен на ракетата “Атлас 5 ”, изстреляла американската автоматизирана междупланетна станция “Лунър Риконисънс Орбитър ”, беше след това изпратена да удари южния лунен полюс в хода на плана “LCROSS ”. Експериментът удостовери, че на естествения ни сателит има вода. 

Сега през март учените, работещи с орбиталните задачи като “Лунър Риконисънс Орбитър ” и индийската “Чандраян 2 ”, биха могли да изследват кратера, който ще се получи от падението на степента на СпейсЕкс.

“Космическата задача на НАСА “ЛРО ” няма да е в позиция, с цел да следи удара сега на неговото случване ”, споделя НАСА в мнение за уеб страницата Инсайд аутър спейс. “Обаче екипът ревизира дали могат да бъдат извършени наблюдения на измененията на лунната среда, които ще са асоциирани с удара, както и да разпознават формирания от него кратер. Това събитие съставлява неповторима изследователска опция ”.

Според американската галактическа организация търсенето на кратера ще е предизвикателство за откривателите и може да отнеме няколко месеца. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР