Според анализа на водни и утаечни проби, изследвани в международно

...
Според анализа на водни и утаечни проби, изследвани в международно
Коментари Харесай

Силно замърсяване на реките между Армения и Азербайджан

Според разбора на водни и утаечни проби, изследвани в интернационално акредитираната и сертифицирана лаборатория SGS в Германия, взети от река Охчучай, която пресича границата от Армения към Азербайджан, е открито високо наличие на тежки метали в повърхностните води на реката, до момента в който несъразмерната централизация на рискови субстанции при взетите проби от седименти демонстрира, че равнището на замърсяване на реката е сериозно.

Най-много соли на тежки метали навлизат в околната среда вследствие на активността на миннодобивните и преработващите предприятия. Това дава съображение да се счита, че редица миннодобивни предприятия в Армения, ситуирани в горната част на река Охчучай, не дават отговор на екологичните стандарти, като изхвърлят своите индустриални боклуци непосредствено в реката, без никаква предварителна обработка.

Около 70% от водните запаси на Азербайджан са мощно подвластни от външния приток на води от прилежащите страни. Като трансгранична река, Охчучай постоянно е била мощно нечиста с промишлени боклуци на територията на Армения, което прави водните ѝ запаси неизползваеми на територията на Азербайджан.

Замърсяването на река Охчучай има директно влияние върху качеството на водните запаси на река Аракс, в която се влива и която е втората по величина река в района на Кавказ – оттичаща се в Каспийско море. Прекомерното обособяване на тежки метали в река Охчучай от химическите и минните уреди в Армения унищожава освен речната фауната, само че също по този начин е извънредно рисково за човешкото здраве.

Според отчета на Министерството на екологията и естествените запаси на Република Азербайджан, наличието на медно-молибденовото съединяване в река Охчучай е 2 пъти над нормата, наличието на желязо надвишава нормата 4 пъти, никелът - даже 7 пъти. Периодично цветът на река Охчучай се трансформира в бял или киселинно-жълт. През март 2021 година е записано всеобщо измиране на пъстървата в реката.

Поради това екологично злополучие, азербайджанските управляващи се обръщат към интернационалните организации по отношение на рисковете за околната среда и сериозната обстановка в река Охчучай, като изострят публичното внимание по отношение на рисковете за околната среда на реката и нейната екосистема заради непрекъснатото замърсяване от страна на Армения и ги приканват да вземат ограничения в границите на съответните им мандати за попречване на трансграничното замърсяване на водите, което води до безвъзвратна деградация на неповторимата екосистема на района.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР