Според аналитичния център GLOBSEC България и Унгария остават най-„проруски“ сред

...
Според аналитичния център GLOBSEC България и Унгария остават най-„проруски“ сред
Коментари Харесай

Българи и унгарци най-малко обвиняват Русия за войната срещу Украйна

Според аналитичния център GLOBSEC България и Унгария остават най-„ проруски “ измежду страните от Централна и Източна Европа в Европейски Съюз и НАТО.

Около половината от жителите на България, Унгария и Словакия не считат Руската федерация за отговорна за нападението против Украйна. Това демонстрират резултатите от социологическо изследване, извършено от аналитичния център GLOBSEC.

Кой е отговорен за войната на територията на Украйна?

Според центъра 48% от унгарците удостоверяват, че Русия е отговорна за войната, 19% от интервюираните са сигурни, че западните страни са " предизвикали Руската федерация ", други 18% от жителите на страната считат, че Украйна е " насегнала на съветските -говорещо население. "

В България тъкмо половината от интервюираните афишират ​​Русия за отговорна за отприщването на войната в Украйна, 26% споделят, че Западът е отговорен, съгласно други 12% Украйна е виновна за войната.

В Словакия 51% от интервюираните назовават ​​Русия отговорна за войната, 28% споделят, че отговорността е на западните страни, 16% упрекват Украйна.

Латвия е идната след България, Унгария и Словакия в листата на страните, които минимум упрекват Русия, че нападна Украйна. Тук делът на респондентите, които считат, че Кремъл е отговорен за войната, е 61%. 14% от жителите са сигурни, че Западът е отговорен, други 9% упрекват Украйна.

Най-вече поляците (87% от анкетираните), чехите (78%) и литовците (74%) са тези, които са най-уверени, че виновността за отприщването на войната е на Русия.

Най-малък брой от тези, които считат Украйна за виновна за войната, са Полша (2%), Чехия (5%), Литва (5%) и Румъния (6%).



Участие на войските на НАТО във войната на територията на Украйна

Като цяло жителите на страните от Централна и Източна Европа не поддържат присъединяване на войските на НАТО във военните дейности против Руската федерация в Украйна. Този отговор е даден от 63% от интервюираните. Най-вече унгарците са срещу въвеждането на войски на НАТО в Украйна, това мнение споделят 86% от интервюираните.

В България 75% от интервюираните са срещу, в Словакия - 71%.

Проучването на GLOBSEC демонстрира, че България и Унгария остават най-„ проруски “ измежду страните от Централна и Източна Европа, които са членки на Европейския съюз и НАТО.

Проучването на GLOBSEC е извършено през март 2022 година като компютърно телефонно изследване измежду 1000 жители във всяка страна.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР