Споразумения за съвместно обучение на студенти по 5 търсени от

...
Споразумения за съвместно обучение на студенти по 5 търсени от
Коментари Харесай

УНСС и Тракийския университет с 5 съвместни учебни програми

Споразумения за взаимно образование на студенти по 5 търсени от бизнеса и кандидат-студентите взаимни образователни стратегии подписаха ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров и ректорът на Тракийския университет – Стара Загора проф. доктор Добри Ярков, оповестиха от УНСС. Това са първите два университета в България, които подписват такова съглашение и министърът на образованието и науката проф. доктор Сашо Пенов участва персонално на това " историческо събитие “, както го дефинира проф. Димитров.

Новооткритите взаимни стратегии са четири бакалавърски стратегии – " Киберсигурност и електронно ръководство “, " Компютърна обработка и разбор на данни (Data Science) “, " Педагогика на образованието по стопанска система и информатика “ и " Бизнес ръководство с отраслова специализация “. Открива се и една магистърска по компетентност " Администрация и ръководство на районите “.

" Има доста история в този ден – 2 февруари 2023 година, в който с изключение на съглашението сред УНСС и Тракийския университет, се случиха още няколко извънредно значими събития. Подписан е президентският декрет, с който проф. Сашо Пенов продължава да е длъжностен министър на образованието, подписахме и контракт за ремонта на библиотеката, за който посредством МОН Министерски съвет ни отпусна средства в размер на 1 940 000 лв.. На тази дата по нов жанр преди 170 години е роден и създателят и първи ректор на УНСС – проф. Стефан Бобчев. " Без да сме възнамерявали всичките тези значими събития, те през днешния ден се случиха, като най-важното е това съглашение сред нашите университети, с което се слага началото на едно качествено ново образование за нашите студенти и за студентите на Тракийския университет “, сподели проф. доктор Димитър Димитров.

Възможността за сходен тип съдействие сред българските университети беше въведена с промени в Закона за висшето обучение през юли 2022 година

" Радвам се, че двата университета са намерили воля и сили да приложат тези промени на процедура. Смятам, че този план ще бъде сполучлив и по тази причина разгадавам, че техният добър опит ще бъде прелъстителен и за останалите университети “, уточни служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той изрази вяра, че и други висши учебни заведения също ще видят преимуществата на тези съглашения и на кооперирането.

Министър Пенов обърна внимание, че в границите на Европейския съюз се развиват европейски академични мрежи и би трябвало предпочитано и на национално равнище да се изградят мрежи сред университетите в България. По този метод ще може и българските университети да се кооперират сполучливо с други университети в Европейски Съюз. Това е бъдещето и тактиката, която се развива в европейското просветително пространство.

" Моето вътрешно разбиране е, че ние не би трябвало да бъдем в конкуренция, а в партньорство и съдействие. Както сме в доста положителни партньорски връзки с университети от Европа, от Япония, Съединени американски щати и Канада, по този начин би трябвало да си партнираме с университетите в България. С този документ се слага началото на сполучливо партньорство сред университети в България и аз подсигурявам, че това, което зависи от мен ще бъде 100 % изпълнено “, акцентира ректорът на Тракийския университет проф. доктор Добри Ярков.

УНСС е координиращо висше учебно заведение на новооткритата взаимна магистърска стратегия по компетентност " Администрация и ръководство на районите “ и на взаимната бакалавърска стратегия по компетентност " Бизнес ръководство с отраслова специализация “.

Тракийският университет – Стара Загора е координиращо висше учебно заведение на откритите взаимни бакалавърски специалности по " Киберсигурност и електронно ръководство “, " Компютърна обработка и разбор на данни (Data Science) “ и " Педагогика на образованието по стопанска система и информатика “.

Програмите следва да започват през образователната 2023/2024 година. Обучението ще се прави според изискванията, графиците и наредбите на координиращото висше учебно заведение и ще се организира на територията и на двете висши учебни заведения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР