Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада - Всеобхватното

...
Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада - Всеобхватното
Коментари Харесай

Девет факта за предварителното влизане в сила на СЕТА

Споразумението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Канада - Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение (CETA - лат. букви), през днешния ден влиза в действие авансово, до момента в който бъде утвърдено от парламентите на всички членки на Европейски Съюз. Франс прес показва девет значими обстоятелството за съглашението.

1. Почти цялостно приложение

Споразумението, което ще обхване над 510 милиона европейци и 35 милиона канадци, влиза в действие краткотрайно, само че съвсем в цялостен размер. От през днешния ден отпадат 98 % от митата за стоките, търгувани сред Канада и Европейски Съюз.

2. Ратификацията остава несигурна

Споразумението, което бе утвърдено от Европейския парламент и от Народното събрание на Канада, ще стане дефинитивно, откакто получи утвърждението на 38 национални и районни Народното събрание в Европа, което може да отнеме години. Засега са го утвърдили единствено пет страни - Латвия, Дания, Испания, Хърватия и Малта. Ако някой от парламентите каже " не ", то това ще бъде краят му.

3. Опасения за земеделието

Споразумението ще улесни износа на сирене и алкохолни питиета за Канада. Европейските фермери обаче се притесняват, че внасяните канадски артикули дават отговор на по-ниски санитарни стандарти. Някои чувствителни браншове като птицепроизводството остават изцяло предпазени, а за други (говеждо, свинско, царевица) се вкарват квоти.

4. Признаване на географски означения

Споразумението обезпечава отбрана в Канада на 143 европейски продукта с географски означения. Това значи, че фалшификати на сирена " Гауда " и " Рокфор " към този момент няма да бъдат продавани под тези наименования. Броят на предпазените артикули обаче е стеснен, защото в Европейски Съюз има няколкостотин предпазени наименования.

5. Липса на клаузи за климата

Според самостоятелен отчет, предоставен от Франция, климатът е " огромният отсъстващ " от съглашението, контрактувано преди Парижкото съглашение през 2015 година. Канадското държавно управление пази изкопаемите горива, от които в страната има огромни ресурси. В последна сметка текстът даже е " леко неподходящ " за климата.

6. Отсъствие на правилото на предварителната защита

Страните резервират опцията си да контролират по принцип сфери като опазване на здравето и околна среда, само че в съглашението не се загатва категорично " правилото на предварителната защита ". Според френския отчет има " неустановеност " за вероятно оборване от Канада.

7. Арбитражните съдилища ще почакат

СЕТА открива непрекъснати и транспарантни арбитражни съдилища за споразумяване на разногласия сред страни и интернационалните компании, които могат да се почувстват излъгани от неочаквани промени в политиката, да вземем за пример ненадейно прекъсване на атомни централи. Тези съдилища обаче няма да проработят до окончателното влизане в действие на съглашението.

8. Засилен достъп до публични поръчки

Европейските компании ще имат достъп до търговете за публични поръчки в Канада, в това число и на градовете, и на провинциите. Европейците към този момент дават на канадските компании необятен достъп до публичните си поръчки.

9. Ограничен стопански резултат

Според изследване на Комисията СЕТА ще способства с към 2 милиарда евро годишно за брутния вътрешен артикул (БВП) на Европейски Съюз. Тази цифра е незначителна поради, че през 2015 година европейският Брутният вътрешен продукт бе 14 600 милиарда евро. Европейски Съюз е вторият по величина търговски сътрудник на Отава, само че за европейците канадската търговия е едвам десета по значителност.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР