Споразумението между Косово и Сърбия, постигнато през март с посредничеството

...
Споразумението между Косово и Сърбия, постигнато през март с посредничеството
Коментари Харесай

Премиерът на Косово пред БНТ: Споразумението със Сърбия трябва да се приложи бързо и в цялост

Споразумението сред Косово и Сърбия, реализирано през март с посредничеството на Европейски Съюз, би трябвало да бъде изпълнявано в целокупност и да бъде приложено бързо. Това съобщи в особено изявление за Българска национална телевизия министър-председателят на Косово Албин Курти.

Споразумението планува, всред всички клаузи, основаване на Общност на сръбските общини, а Белград да не пречи на опитите на Прищина да членува в интернационалните организации.

По думите на Албин Курти, съглашението е де факто признание на Република Косово като самостоятелна страна от страна на Сърбия. Той съобщи, че президентът на Сърбия Александър Вучич към този момент е показал, че Белград ще извършва клаузите в договореността с ограничавания и че Европейски Съюз би трябвало да се намеси.

Премиерът на Косово не отговори непосредствено по кое време ще бъде основана Общността на сръбските общини в Косово, само че уточни, че би трябвало да се предотврати “босненизацията ” на страната посредством опитите да се сътвори Република Сръпска, която би подкопала държавността на страната му от вътрешната страна.

“И за жал, това се пробва да направи формален Белград. Така че - " да " на правото на сърбите, само че " не " на Република Сръпска, " не " на териториализацията на правата. Ние всички би трябвало да сме жители на републиката, макар нашата етническа принадлежност, пол, възраст. Признавам и оценявам всички разнообразни идентичности и полезности в Косово, тъй като това многообразие е благосъстояние. Но това не може да се употребява, с цел да се подкопае страната от вътрешната страна със сателитни самостоятелни райони, които, за жалост, Белград практикува, както Москва прави в своето съседство ”, сподели още той.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР