Споразумение между Сърбия и Косово за уреждане на техния дългогодишен

...
Споразумение между Сърбия и Косово за уреждане на техния дългогодишен
Коментари Харесай

Сърбия и Косово може би са готови да преодолеят враждата си

Споразумение сред Сърбия и Косово за споразумяване на техния дълготраен спор към този момент става освен това от нереална концепция. Президентите на двете страни Хашим Тачи и Александър Вучич са провели първични договаряния за така наречен промяна на границите, развой който може да предложи метод за улеснение на тяхното присъединение към Европейски Съюз. Разговорът е минал задоволително добре, с цел да могат Вучич и Тачи да се появяват дружно по време на конференция в неделя в австрийския град Алпбах.

Формата на възможното съглашение към момента не е известна и нито един от двамата водачи не изясни какво има поради под „ промяна на границите “. Широко е публикувана теорията, че двете страни са обсъждали размяната на населяваните с етнически сърби територии в Косово северно от река Ибър против населяваната с етнически албанци Прешевска котловина. Има положителни аргументи да се счита, че този вид замяна на територии е неприятна хрумвания. Но има един мотив, който може би е по-тежък от възраженията: един път, откакто всички елементи на някогашна Югославия, както и Албания влязат в Европейски Съюз, смисъла на характерната демаркация на границите сред тях вероятно ще изчезне.

Преговорите са стартирани от австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна държи ротационното председателство на Европейски Съюз. Той желае да построи репутацията на незаместим строител на мостове в Европейски Съюз и се пробва да умножи инерцията от скорошното съглашение сред водачите на Гърция и Македония за уреждането на разногласието за името на Македония.

Въпреки това, размяната на територии сред Сърбия и Косово може да съставлява серия от проблеми. На първо място това ще докара до по-чисти в етническо отношение Косово и Сърбия. След войните в Югославия, западните сили, които се намесиха, с цел да сложат завършек на кръвопролитието се надяваха нациите, изникнали от споровете да се научат да почитат малцинствата си. Преначертаването на границите по етническите линии ще бъде самопризнание, че тези очаквания са били напразни и може да усили съблазънта за малцинствата в другите някогашни югославски страни да се отделят. Опасността е изключително огромна в Босна и Херцеговина, където доминираните от сърби и хървати райони ще гравитират към Сърбия и Хърватия и в Македония, която има мощно албанско малцинство.

Ако размяната накара албанските националисти в Македония и Косово да работят за реализирането на „ Велика Албания “ и сърбите и хърватите решат да разцепят Босна и Херцеговина, заплахата от въоръжени спорове ще се появи още веднъж. Никой не желае сходна обстановка. Затова и немският канцлер Ангела Меркел е срещу съглашение, включващо промени на границите, макар, че съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън и да съобщи, че администрацията на Тръмп не би се противопоставила против сходен резултат.

Няма други аргументи размяната да не проработи. За едни, това ще бъде цялостна неразбория. Повечето косовски сърби живеят южно от Ибър. Всяка замяна на територии ще ги сложи в неприятно състояние в съпоставяне със сърбите в Северно Косово и те ще са подложени под напън да изоставен страната.

Освен това участва и Русия, която непрекъснато поддържа Сърбия по косовския въпрос, отказвайки да признае някогашната провинция като страна или да ѝ разреши да се причисли към Организация на обединените нации. Но тя също по този начин сподели, че ще одобри съглашение сред Сърбия и Косово, в случай че те съумеят да реализират такова сами. Размяната на територии ще бъде, най-малко на пръв взор, добър резултат за Кремъл, който ще получи избрана легитимност при прокарването на сходни решения за замразените спорове, основани в Молдова, Грузия и Украйна. Това няма да е резултат, който западните сили да са удовлетворени да одобряват.

Аргументите в интерес на съглашението са също толкоз мощни. Бившите югославски страни са показали, че са изцяло способни да реализират съглашения по границите. През март Народното събрание на Косово ратифицира съглашение за гранична демаркация с Черна гора, което бе желано от Европейски Съюз като изискване за даването на свободно пътешестване на косовските жители. Срещу съглашението се оповестиха косовските националисти, които упорстват, че води до загуби на територии, само че все пак то бе осъществено и по-късно не настъпи безпорядък.

Това съглашение може да сложи казус за по-амбициозно съглашение сред Сърбия и Косово. Освен това, в случай че сходно съглашение успее да изглади пътя към Европейски Съюз и за двете страни, а те се задължени „ да заровят томахавката “ преди да се причислят, националната пълномощия над няколко села и градове ще загуби значение в течение на няколко десетилетия, когато границите сред страните членки на Европейски Съюз изгубят смисъла си.

Споразумение сред водачите на Сърбия и Косово за обща работа по присъединението към Европейски Съюз може да бъде доказателство, че европейският план продължава да излъчва голяма „ мека мощ “. Ролята на Курц, който е подложен на критика за образуването на държавно управление в крайнодесните популисти, демонстрира устойчивостта и желанието на Европейски Съюз да се разшири, все пак, което наподобява на центробежни сили. Ако Вучич и Тачи намерят метод да сключат съглашение, Европейски Съюз ще бъде повече от обезщетен за Brexit: мъчно ще се оспори опцията му да се лекува даже и от релативно свежи белези от войната. А в случай че не бъде подписано съглашение, Европа може да бъде и търпелива.

Източник: Bloomberg. Превод: " Фокус ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР