Спорът дали системата на капитализма и демокрацията е по-добра от

...
Спорът дали системата на капитализма и демокрацията е по-добра от
Коментари Харесай

Тази разделена на две държава показва разликата между комунизъм и капитализъм, посочи Илон Мъск

Спорът дали системата на капитализма и демокрацията е по-добра от тази на комунизма и диктатурата евентуално ще е безконечен.

Разликата сред двете е лесна, стига да се погледнат обикновени обстоятелства и числа.

Как да се ориентираме в разликите уточни Илон Мъск в обява в обществената си мрежа Х.

Той даде за образец Севена и Южна Корея. Там обстановката прилича тази сред Източна и Западна Европа и Източен и Западен Берлин.

" Луда концепция. Да разделим една страна на две - на половина комунизъм, на половина капитализъм и да забележим разликата след 70 години ", показва той в поста си.

Night and day difference
— Elon Musk (@elonmusk) Разделението на Корея на Северна и Южна Корея се случва през 1945 година след провалянето на Япония, която управлява Корея, във Втората международна война. Съединените щати и СССР подписват съглашение за взаимно ръководство на страната. Линията на делене на зоните на въздействие сред двете суперсили минава през 38-ия паралел. След Корейската война (1950 – 1953) двете нови страни са разграничени от демилитаризирана зона.През 1950 комунистическият север атакува юга.
 Ким Ир Сен, който се надява по боен път да сплоти Корея в една страна, ръководена в духа на комунистическата тирания. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подкрепи южнокорейците. В ситуацията на политика на протест, подхваната от Съюз на съветските социалистически републики, Организация на обединените нации с решаващото присъединяване на Съединени американски щати, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай.

Впоследствие нито една от страните няма несъмнено превъзходство и войната се води с изменчив триумф за всяка от тях до образуването на 2 корейски страни с ясни граници, разграничени от 5-километрова демилитаризирана зона. Мирен контракт сред Съединени американски щати и Северна Корея към момента не е подписан, макар желанията на последната. Примирието, с което е комплициран завършек на военните дейности, става допустимо откакто през 1952 г. излиза наяве, че Съединени американски щати няма да могат да използват ядрено оръжие, с цел да съкрушат силите на Съюз на съветските социалистически републики.

Териториите на двете корейски страни съвсем съответстват с тези на двете окупационни зони след края на Втората международна война.

Жертвите са доста и от двете страни - оценките са сред 3 и 6 милиона души.

Югът обаче съумява да резервира демократичната си система и през днешния ден е една от най-развитите страни в света. Населението й е 51 милиона души. Там е дом на марки като " Киа ", " Самсунг ", " Хюндай " и други.

Северна Корея резервира властническия си режим. Населението й е 25 милиона души. Северна Корея постоянно е упреквана от редица интернационалните организации в систематични нарушавания на човешките права, в това число мъчения и ръководство на мрежа от затворнически лагери

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР