Спор в парламента затова кой е закрил и кой е

...
Спор в парламента затова кой е закрил и кой е
Коментари Харесай

Спор за централи и 100 километра ТИР-ове с батерии в пленарната зала

Спор в Народното събрание по тази причина кой е закрил и кой е избавил централите, както и за построяването на цех за акумулатори у нас. Дебатът излезе от рамката на заложения подобен за плана на решение за задължаване на Министерския съвет в период от седем дни да внесе в Народното събрание законопроектите, нужни за осъществяване на междинните етапни цели по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Първи въпросът с централите повдигна Цончо Ганев от „ Възраждане ”, който съобщи, че проектът, който е признат от предходното болшинство, действително довежда до такава степен, че след три години България би трябвало да закрие 40 % от ТЕЦ-овете. „ От „ Възраждане ” нямаме желание да ви поддържаме в този геноцид против българската стопанска система ”, съобщи той.

Николай Денков от Политическа партия хвърли виновността за забавения проект върху „ Възраждане ”, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, които били довели до осъществяване на избори. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС разясни, че проектът е занимателен с година и половина поради енергетиката като акцентира, че Томислав Дончев го е оставил на 99 % подготвен през април 2021 година Добрев означи, че от този момент до момента са се появили два лобистки плана, които, по думите му, не са нужни на никого, още по-малко на енергетиката - за акумулатори и за геотермална енергетика. Всъщност несъмнено са нужни на тези, които ще вземат комисионните от тях, разяснява  Добрев. Той уточни, че поради тези два плана Европейска комисия е принудила „ господата някогашни ръководещи ” да заложат в проекта дата за либерализация на битовия пазар и дата и проценти за затваряне на въглищните централи.  

Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев (ПП) разяснява, че за повторно се постанова да взема персонално пояснение „ Третия път - напряко през съда. Явно четенето с схващане не ви е мощна страна ”, уточни той в отговор на изявление на Цончо Ганев, в което депутатът от „ Възраждане ” упрекна предходното държавно управление в национално изменничество.

„ Ако бяхте прочели проекта, щяхте да видите, че затваряне на мощности няма - няма нито един мегават мощ в Маришкия басейн, който би трябвало да бъде изваден или затворен, нито един ”, сподели Василев.

По думите му, това е доста по-добре от предходната версия на проекта, където имаше затваряне на мощности и замяната им с газова централа. „ Което означаваше България да влезе в газова взаимозависимост и за електрическата енергия си. Може би това е бил вашият проект, скърбя, че го развалихме ”, съобщи той.

„ Не може да се изричат неистини погрешни изказвания, за времето на 8 месеца можеше да се запознаете с документите. На първо място трябваше да се запознаете с позицията на държавното управление ни за въглищните централи, са били в отбрана на въглищните централи, не би трябвало да заплашва енергийната сигурност ”, съобщи Теменужка Петкова. Тя съобщи, че ГЕРБ са извоювали дерогация на работата на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 ”.

„ Постскриптум “ се споделя компанията, която се занимава с създаване на фотоволтаици с акумулатори, частната компания, която взе участие публично в работната група на държавното управление на нулево толерантните към корупцията и заложи акумулатори с фотоволтаици и за това има писмени доказателства – има имейли от тази работна група и се вижда кой ги е заложил, съобщи Делян Добрев.

„ Това е да пуснеш вълка в кошарата, да може да прибере 1 – 2 милиарда от проекта “, сподели той и добави, че се надявам вицепремиерът Атанас Пеканов или някой от неговия екип да слуша сега, тъй като в последна сметка тези акумулатори са заложени в проекта и по думите му, като количество са 100 километра с ТИР-ове с контейнери с акумулатори.

„ От София до Пловдив ще уредим ТИР-ове с контейнери – това са батериите, които ние ще купим. Физически тези акумулатори не могат да се накамарят. Този план ще ви се провали, тъй като физическото място в пост станциите на ЕСО е едвам за една шеста от тези акумулатори. Ами другите? Ами прилежащи терени на тези пост станции би трябвало да минат през процедури за отчуждаване или през процедури по закупуване сменяне, на общ организационен проект, сменяне на предопределение приемане на Подробен устройствен план и така нататък, т.е. тези акумулатори и да ги купим, няма къде да ги сложим “, акцентира Добрев.

Той прикани Пеканов да понижи парите „ Не може да ги изключите напълно, направете ги 2 или 3 хиляди мегаватчаса. Направете грантова скица – дайте 50% грант за закупуване на акумулатори, с цел да може частния бранш да влага още 50% и този план да се осъществя по някакъв метод. “

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР