Спомняте ли си пътуванията до село и срещите с баба

...
Спомняте ли си пътуванията до село и срещите с баба
Коментари Харесай

15 съвета за нулеви отпадъци от нашите баби

Спомняте ли си пътуванията до село и срещите с баба и дядо, които постоянно имаха всичко належащо в къщата си и пазеха безчет кутийки, шишенца и какво ли не, като всички влизаха в приложимост и нищо не беше ненужно? В кухнята постоянно ухаеше на прясно изпечени сладкиши и домашно мляко. А най-забавното е, че не познаваха всички достижения като електрическите автомобили и слънчевата сила, основаването на стабилно бъдеще и така нататък, само че същински въплътяваха концепцията за нулеви боклуци и реализираха това с лекост. Понякога новото е добре забравено остаряло и през днешния ден имаме доста какво да научим от нашите баби и дядовци и техния метод на живот. Защото техните познания са емпирични, а не теоретични, т.е. изпитани и устойчиви.

Предлагаме ви в действителност практични препоръки за живот с нулеви боклуци, въодушевен от нашите прародители.

1. Използвайте наново пластмасовите чаши и принадлежности за хранене. Същото важи и за пластмасовите контейнери за градината (претворете старите контейнери в саксии).

2. Научете се да шиете. Така ще можете сами да конструирате облеклата си по вашето тяло и от естествени материали по ваш избор.

3. Избягвайте найлоновите торбички за хранителни артикули като цяло, в случай че е допустимо, и избирайте такива за многократна приложимост. Ако въпреки всичко се наложи, употребете ги по-късно за събиране на боклуци.

4. Ако не сте доста придирчиви към кафето си, помислете дали да не пуснете водата през утайката повторно за нова партида (по-слабо) кафе.



5. Бурканите с конфитюр могат да се трансфорат в отлични чаши за пиянство! Да не приказваме, че могат да се употребяват неведнъж, година след година, за още порции сладко.

6. Опаковайте обяда си - това е толкоз просто, само че може да спести пари, пластмасови опаковки и да ви направи по-здрави в дълготраен проект.

7. Когато миете пресните зеленчуци за салата, събирайте водата и я използвайте я за поливане на цветята. Когато миете ориз, съберете изцедената вода и я използвайте за измиване на косата. Става по-здрава и витална.

8. Използвайте старите облекла за парцали. Винаги има потребност от такива в един дом.

9. Добавяйте малко вода в дозатора си за сапун, с цел да го употребявате по-дълго. Колко сме си играли като деца с веро, правейки балончета…

10. Ремонтирайте мебелите си, вместо да ги заменяте - а в случай че не можете да си позволите да претапицирате остарелия диван, може би помислете за було.

 

11. Винаги им



айте на разположение оцет и сода за самун, с цел да ги комбинирате като бърз и елементарен разтвор за разчистване.

12. Компостирайте всички боклуци, които не употребявате, и ги върнете на земята.

13. Съхранявайте останалата лой от бекон за пържене и печене на други храни.

14. Отглеждайте още веднъж зеленчуци като зелен лук и маруля. Как? Като не ги късате с корена, а единствено листата им.

15.  Поставете варел за дъжд и събирайте вода за поливане на растенията.

И най-много гледайте с признателност на ресурсите на земята, тъй като те не са безкрайни и ние сме щастливци с всичко, което имаме. Възползвайте се оптимално от това и не приемайте нито един подарък на този живот.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР