Спомняте ли си кога за последен път щандовете бяха празни,

...
Спомняте ли си кога за последен път щандовете бяха празни,
Коментари Харесай

Защо Караниколов е неудобен за опозицията

Спомняте ли си по кое време за финален път щандовете бяха празни, а с часове се чакаше за самун? Слава богу, не се случи по време на изключителното състояние, наложено поради пандемията.

Но пък беше емблема за едно държавно управление на Българска социалистическа партия, когато Европа процъфтяваше, а България загиваше. Опразнени лавици, просещи пенсионери, припадащи пред банкрутирали банки и плачещи деца, които с парите от сутринта към този момент не можеха да си купят баничка по обед. Това са фрагментите, които обиколиха целия свят. Бяха направени от кореспонденти на международни медии, които не имаха вяра по какъв начин в европейска страна може да има такава беднотия на прага на 21 век.  И то в случай, че по това време Европейски Съюз отвори границите си за нови членове, Чехия стигна 70 на 100 от европейските приходи, а малко село в Люксембург даде името си за споразуменията от Шенген.  

Днес социалистите се възмущават от възможното прилагане на 10 милиарда заем, плашат, че идва проводолствена рецесия и виждат развихрена инфлация. Сякаш желаят всички да не помнят, че тъкмо те преди 24 години натрупаха борчове за 240 милиарда остарели пари за три месеца, хамбарите се изпразниха поради изнесеното зърно, а инфлацията за 1996 година стигна 310%, като за първите 4 месеца на 1997 година стана нечуваните 438%.

Това е печалната статистика на ръководството на Българска социалистическа партия с вицепремиер по икономическата политика Румен Гечев. Същият, който през днешния ден дружно с шефката си – Корнелия Нинова, са подготвили следващите опорки за това по какъв начин страната се срутва стопански, а хората са оставени да гладуват. Борисов бил най-големият сребролюбец, а Караниколов разбирал единствено от фурми. 

Поне 5 опашати неистини заливат обществените мрежи от заран до вечер:

Лъжа 1: Мерките са ненужно строги

Световната политическа и научна общественост признаха на България бързите и навременни здравни ограничения, вследствие на които у нас към момента инфектираните са по 50, а не по 5 000 дневно.

Лъжа 2: Нямаме стопански ограничения за тласък на производството

България бе измежду първите, които преформатираха стопанската система си. Докато Европа трескаво търсеше защитни костюми, маски и шлемове, екипът на икономическото министерство не спа дни и нощи, с цел да прави срещи с бизнеса. Така останалата без поръчки автомобилна промишленост стартира да прави защитни шлемове, шивашката промишленост пък за няма и седмица стартира стремително да вади защитни костюми най-голям клас. И скъпите маски. Ако в първия ден на рецесията спекуланти се пробваха да пробутват маски за 25 лв., през днешния ден най-скъпата за многократна приложимост е 3,50 лева Дезинфектанти има даже в бакалиите. А производителите към този момент се приготвят и за експорт на най-дефицитните артикули – същите, за които и Себастиан Курц, и Ангела Меркел молиха Борисов да им продаде на каквато и да е цена.

Лъжа 3: Чака ни апетит

Дори и най-големите врагове на Караниколов няма по какъв начин да отрекат, че икономическото министерство не позволи продоволствена рецесия. От първия ден на изключителното състояние екипът му преговаряше с огромните магазини, с цел да контролират зареждането на щандовете по този начин, че възможното презапасяване да не издъни системата. А до момента в който министър Танева и представители на веригите договаряха пласирането на родните артикули у нас, икономическото министерство стартира с поддръжката за експортьорите посредством спомагателните гаранции през БАЕЗ.

Лъжа 4: Няма грантове

173 милиона лв. бяха обезпечени от преразпределение на ръководената от икономическото министерство европрограма „ Иновации и конкурентоспособност ” точно за финансови инжекции на фирмите. 22 000 дребни компании ще получат безплатно сред 3 000 и 10 000 лева, с цел да оцелеят в тежките месеци на рецесия, подбудена от обществената изолираност на хората. Ще разпределим и още пари от европейски стратегии, увери Борисов. За да го каже обаче, някой в икономическия екип на кабинета, към този момент е приключил работата. Без да бие тъпана в Народното събрание.

Лъжа 5: Няма пари за бизнеса

5 стопански лоста потеглят в помощ на дребни, междинни и огромни компании. Да, през комерсиалните банки се отпускат заеми, само че те са дълготрайни, без рента или със алегорична такава. Нали това желае действителният бизнес  – опция за работа, не подаяния?

Но истината е, че Корнелия в никакъв случай не е говорила на един език с бизнеса. За разлика от Емил Караниколов. Тя е цар на приказките, той не е човек на думите. Като млад технократ има вяра, че свършената работа приказва сама за себе си. И тъкмо това употребява опозицията, с цел да го нападна. Него и екипа му.

Двуседмичната му карантина след визитата в Обединените арабски емирства пристигна дюшеш на алените. Заедно с умните и красивите започнаха да нагласят схеми по какъв начин да му подлеят вода, с цел да вредят техни хора да разпределят парите от спешните стратегии. В напъните си да го катурнат стигнаха даже до „ извратен сюжет “, както го назова обвинител № 1 Иван Гешев, който сякаш изпращал с цивилен полет въоръжени сътрудници на напреднала възраст да отвлекат от Дубай Васил Божков, а след това България се извинявала като пращала по Караниколов храни на емирствата.

Истината е доста по-проста - работата на икономическия министър е да пуска мостове сред бизнеса и по този начин да разкрива нови пазари. Както образно изясни шефът БСК Радосвет Радев, компаниите имат ликвидност, пазари нямат. За разлика от доста свои прародители, Караниколов знае къде и по какъв начин да договаря, с цел да ги обезпечи. Неудобен е за опозицията, тъй като мъчно може да бъде преметнат. Запознат е с всичките им приватизационни бакии.  Наясно е кой е вложител и кой ликвидатор. Но, в случай че разчитат, че и отсега нататък Караниколов няма да влиза в политически разногласия, бъркат. Той няма остане безразличен, в случай че Нинова и Гечев продължат с клишетата за апетит и банкрути. Все отново, това комбиниране си е патент единствено на техни ръководства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР