Спомням си как преди (доста) години, избирайки си нов GSM

...
Спомням си как преди (доста) години, избирайки си нов GSM
Коментари Харесай

Huawei P30 Pro – най-добрата камера в смартфон за 2019 г.?

Спомням си по какъв начин преди (доста) години, избирайки си нов GSM се дразнех, че не на пазара няма ново устройство без камера на гърба. Качеството от предлаганите едноцифрени мегапиксели ми се костваха смешни на фона даже на на ниска цена фотоапарат. Чудех за за какво би трябвало да заплащам за нещо, което няма да употребявам

Днес за смарт телефоните постоянно се приказва, че в действителност са камери с информационни благоприятни условия. Често под последното се схващат даже не гласови диалози а опция за шерване на фотоси.

 Huawei P30 Pro – най-хубавата камера в смарт телефон за 2019 година?
Затова през днешния ден е напълно в реда на нещата производителите на смарт телефони да приказват най-вече за фото опциите на своята продукция. През последните години китайската компания Huawei интензивно нападна сегмента на премиум смарт телефоните. Работейки в тандем с именитата Leica тя реализира впечатляващи резултати в този доста значим индикатор за актуалните мобилни устройства.

Най-новият топ-модел на Huawei, P30 Pro, идва с доста обещания и нововъведения. Имах опция да прекарам една седмица с него и в редовете по-долу ще прочетете моите усещания.

 Huawei P30 Pro – най-хубавата камера в смарт телефон за 2019 година?
Основни характерности и външен тип

Тяло: Алуминиева рамка, стъклен заден панел
Размери: 158 на 73,4 на 8,4 мм; 193 година
Дисплей: 6,47-инчов OLED; 1080 на 2340 пиксела; 398 пиксела на кв. инч
Задна камера: 48-мегапикселов датчик (27мм; f/1.6); 20МП с широкоъгълна оптика (16мм; f/2.2), 5МП с перископна теле оптика (128мм; f/3.6); ToF 3D камера; 4К видео при 30 фрагмента в секунда; 1080p с 60 фрагмента в секунда (30 фрагмента при включена електронна стабилизация на образа);
Предна камера: 32 мегапискела (f/2.0); 1080p с 30 фрагмента в секунда
Операционна система: Android 9 Pie / EMUI 9.1
Чипсет: HiSilicon Kirin 980 с графичен чип Mali-G76 MP10
Памет: 8/6 GB RAM, 128/256/212 GB вградена памет, слот NM (Nano Memory) карти памет
Батерия: 4200 mAh, поддържа се бързо зареждане с 40W адаптер (~72% за 30 мин. 100% за ~1 ч.)
Допълнителни: Четец за пръстови отпечатъци в екрана, смесен
слот две SIM карти или SIM+NM карти, силиконов протектор в комплекта.

Huawei P30 Pro (както и неговият по-малък другар P30) идва с модифициран дизайн по отношение на миналогодишните P20/P20 Pro. Компанията е употребила в новия си флагман заоблените отляво и отдясно екран и заден панел от Mate 20 Pro. Поставени еднo до другo двете устройства си наподобяват доста. Основните разлики са особеното разположение на камерите на гърбовете им понижения размер на прореза за селфи камерата при P30 Pro.

 Huawei P30 Pro до Mate 20 Pro
Huawei P30 Pro до Mate 20 Pro

Дисплей, тон и продуктивност

При взор към прореза се сблъскваме с едно от нововъведенията. В по-новото устройство по-малкият " ноч " е реализиран посредством унищожаване на слушалката в класическия ѝ тип. Вместо с елементарен представител при P30 Pro звукът при диалози се възпроизвежда посредством излъчени през екрана трептения. Системата работи чудесно.

Дисплеят в смарт телефона е OLED, само че е с по-ниска резолюция по отношение на Mate 20 Pro (1080x2340 против 1440x3120). Все отново дисплеят P30 Pro предлага повече от задоволителна плътност на пикселите (почти 400 пиксела на инч), тъй че няма да виждате назъбени линии при иконките на приложенията да вземем за пример. Както и при предходния си смарт телефон Huawei предлага поддръжка на стандарта HDR10 и покриване на цветовия стандарт DCI-P3.

P30 Pro е оборудван с един представител, ситуиран в долната част на корпуса, до USB-C врата за зареждане. Т.е. няма да получите стерео тон. Мощността на говорителчето е съответна, без да бие върхове – в редакцията измерихме към 60 децибела при оптимално повишен тон.

 Huawei P30 Pro – най-хубавата камера в смарт телефон за 2019 година?
Производителността на смарт телефона предстоящо е на високо равнище. Използваният в него чипсет, Kirin 980, видя бял свят през предходната година, само че към момента предлага повече от съответна продуктивност. При тест с AnTuTu генерираният резултат е малко над 290 хиляди точки. Ако желаете да изтискате максимума от устройството си, в настройките на батерията е налице режим, озаглавен " Performance ". Активирането му усилва точките до малко над 300 хиляди при първото стартиране на теста (След това загряването на смарт телефона води до автоматизирано закъснение и спад на резултатите.). Като умозаключение може умерено да се каже, че продуктивността на P30 Pro е повече задоволителна за всичко модерни игри тежки приложения.

Камери

Както към този момент споделих P30 Pro наподобява доста на Mate 20 Pro, като вторият даже го бие по някои индикатори. Нещото, което разрешава на новия модел да изпъкне при сумарния резултат са обновените камери.

Две са главните нововъведения в тази тенденция. Едното от тях е перископната камера. Въпреки, че и други компании разполагат с сходни разработки, тандемът Huawei-Leica бе първият, който съумя да пусне на пазара сходно решение. На картинката долу можете да видите какво съставлява телефото оптиката.

 Huawei P30 Pro – най-хубавата камера в смарт телефон за 2019 година?
Разполагането на лещите под 90 градуса в корпуса на смарт телефона разрешава увеличение на ефикасното фокусно разстояние – т.е. приемане на по-голямо оптично приближение. От Huawei приказват за 5-кратно приближение. Тази цифра е изчислена въз основата на естествената камера на смарт телефона – 40-мегапикселовия датчик с фокусно разстояние 27мм (при приравняване към размера на класическия 35мм филм), до момента в който телеоптиката е 130-милиметрова. Технически втората дава приближение от 4,8 пъти (130 делено на 27).

За да проверим какъв брой е усъвършенствано качеството на оптичното приближение в P30 Pro, направихме непосредствено съпоставяне с Mate 20 Pro. При първия в приложението за камерата са налице четири степени на оптично приближение, озаглавени Wide, 1x, 5x и 10x. При първата се употребява широкоъгълната оптика, при втората – главният датчик, а при последните две – новият перископен обектив. Опцията 10x е наречена от Hybrid Zoom и при нея се комбинира оптично и цифрово приближение.

При Mate 20 Pro аналогичните варианти в приложението са Wide, 1x и 3x, като за всяка се употребява една от трите камери, с които е оборудвано устройството. В теста долу заснехме по три фотоси на фасадата на Народния спектакъл в София – при 3x, 5x и 10x.

 Huawei P30 Pro – най-хубавата камера в смарт телефон за 2019 година?
Редно е да се означи, че при 3x опцията Mate 20 Pro снима с телеобектива си, а изображението на P30 Prо се получава посредством цифрово нарастване на облика от главната 40-мегапикселова камера. Именно за това тук Mate 20 Pro се оправя малко по-добре. Разликата обаче не очевадна. Ако не режете дребни фрагменти от изображението обаче (както направих аз:), може и да не видите такава

 Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.
Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.

На картинките долу можете да видите резултатите при 5x. Това е най-показателният тест. Тук качеството към този момент е в интерес на P30 Pro, който към този момент употребява перископната си камера. Според мен при 5-кратно оптично нарастване най-сетне можем да приказваме за нещо потребно. Досегашните всеобщи дву- и трикратни варианти бяха по-скоро " едвам ги има "...

 Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.
Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.

Последната двойка фотоси е при 10-кратно нарастване. Използваният от P30 Pro така наречен Хибриден зуум съставлява цифрово увеличение на облика от перископната камера. Качеството пада, само че още веднъж – в случай че не разглеждате изображението под лупа, то резултатите са повече от допустими. Имайки смарт телефон с такава камера в джоба можете умерено да не носите със себе си стилен фотоапарат.

 Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.
Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.

Продължавайки с мисълта за цифровото нарастване ще допълня, че приложението за камерата на смарт телефона разполага с алтернатива до 50-кратно цифрово приближение. Не очаквайте феноменално качество... От друга позиция обаче на пазара няма различен смарт телефон, който би могъл да ви разреши да вършиме фотоси като тази долу. Разбира се, в такива случаи ви би трябвало статив.

 Huawei P30 Pro – най-хубавата камера в смарт телефон за 2019 година?
Друг миг, върху който изключително подчертават от Huawei са жълтите събпиксели, заменящи зелените такива в датчиците на смарт телефона. Причината за тази стъпка е, че жълтият цвят разрешава пропускане на 40% повече светлина.

В датчиците, употребявани в смарт телефони и фотоапарати, най-често се употребяват датчици с така наречен RGGB филтри, т.е. по един червен и наследник събпиксел и два зелени. Замяната на зелените с жълти пиксели (т.е. потребление на RYYB схема) води до по-добри фотоси при слаба осветеност. Междувременно зеленият цвят може елементарно да бъде възобновен от получената от датчика информация.

За да проверим какъв брой тази смяна усъвършенства резултатите при снимане на мрачно, още веднъж изправихме една против друга камерите на P30 Pro и Mate 20 Pro. За задачата в редакцията затъмнихме помещение (на живо сцената бе много по-тъмна от фотосите, които виждате долу), тъй че в него да постъпва минимална светлина и активирахме нощните режими. Поставихме устройствата на стативи и заснехме един и същи кадър.

 Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.
Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.

Обективно видяно двете изображения не се разграничават фрапантно. Дори на пръв взор някои биха заключили, че фотографията от Mate 20 Pro (вижте сравнението на елементи от фрагментите долу) е с по-малко забележими резултати от работата на логаритъма за подтискане на шума. Трябва да се подчертае дебело обаче, че Mate 20 Pro снима фотографията за 13 секунди, а P30 Pro – единствено за 6 секунди! Предполагам, че тук става въпрос и за софтуерна оптимизация на нощния режим, само че сигурно голяма заслуга има и по-чувствителният датчик.

 Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.
Горният кадър е от Huawei P30 Pro, а долният от Mate 20 Pro.

От Huawei са допълнили камерата и с ToF (Time of Flight) датчик, посредством който смарт телефонът може да мери дълбочината на сцената. Тази информация се употребява за възстановяване на портретния режим да вземем за пример, при който замазването на задния декор е друго според от дистанцията до дадения обект.

 Huawei P30 Pro – най-хубавата камера в смарт телефон за 2019 година?

 Huawei P30 Pro – най-хубавата камера в смарт телефон за 2019 година?

 Huawei P30 Pro – най-хубавата камера в смарт телефон за 2019 година?

 Huawei P30 Pro – най-хубавата камера в смарт телефон за 2019 година?
Налице е и алтернатива за преструване на дълбочина на фокуса (Aperture Mode), като се поддържат стойности на блендата от 0.95 до 16. Huawei P30 Pro идва и с познатия от Mate 20 Pro Супер макро режим, който може да концентрира на разстояние от към 2 см.

Ето още един път каквъв е обсегът на оптиките на смарт телефона:

 Wide
Wide

 1x
1x

 5x
5x

 10x
10x

Заключение

С P30 Pro от Huawei затвърждават упоритостта си застанат на върха на пазара на смарт телефони с Android. Това е смарт телефонът с най-хубава камера все още, като последното изказване бе доказано от лабораторията DxOMark. В тяхната ранглиста устройството получава същия брой точки като Samsung Galaxy S10 5G, само че е класирано над него. На трето място пък е Huawei Mate 20 Pro, който на няколко пъти бе упоменат в тази публикация.

Смартфонът е бърз, с прекрасен дизайн и системата за бързо зареждане значи че за 25-20 мин. можете да получите заряд за цялата петъчна вечер (стига да си носите 40-ватовия адаптер, схваща се).

Основният минус на Huawei P30 Pro е цената. Тази забележка обаче е в действие за всички премиум смарт телефони през последните години.

Предимства:
- Чудесни фотоси
- Оптика с 5-кратно оптично приближение
- Качествен AMOLED екран
- Висока призводителнст
- Бързо зареждане

Недостатъци:
- Липса на 3,5 мм аудио излаз
- Селфи камерата е без автофокус
- Само един представител (т.е. моно звук)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР