Спокойно можем да кажем, че революцията в европейския банков сектор

...
Спокойно можем да кажем, че революцията в европейския банков сектор
Коментари Харесай

Българският потребител вече може да управлява сметките си в различни банки от едно място

Спокойно можем да кажем, че революцията в европейския банков бранш стартира преди тъкмо 2626 дни. На 25 ноември 2015 година влиза в действие на Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз за платежните услуги на вътрешния пазар, която отваря вратата за най-значимите промени в европейския финансов свят, правени до момента. Промени, чиято кулминационна точка - изключително на българския пазар - занапред стартира.

Позната още със съкращението PSD2, новият документ надгражда регулациите от 2007 година в една значима посока - либерализиране на финансовите онлайн услуги. Тя трансформира метода, по който действат главните играчи на този пазар - банките, само че на процедура визира всеки един консуматор на банкови услуги - и то за положително. Новата регулация отваря бранша към по-сигурна и качествена цифровизация, която дава немислими до момента благоприятни условия за клиентите.

Банкова гражданска война, която ще усети всеки консуматор

За да илюстрираме революцията в бранша, можем да дадем следния образец: Представете си, че живеете в малко обитаемо място с един банков клон, само че вие разполагате със сметки допълнително банки. Досега пред вас стояха два разновидността - или да си отворите онлайн банкиране във всяка една банка или... да пътувате до други обитаеми места, с цел да посетите клоновете им. С новите законовите промени обаче се отваря и трета опция - да управлявате сметките си във всичките банки единствено от един акаунт.
 Управлявайте сметките си от разнообразни банки с новата онлайн услуга на
Управлявайте сметките си от разнообразни банки с новата онлайн услуга на " Инвестбанк " АД

Как става това допустимо? Новата инструкция задължава всяка финансова институция да отвори достъпа до избрани потребителски данни за конкурентна такава (при единодушието на клиента), което ще докара единствено до едно - по-голяма конкуренция на пазара и по-качествени услуги за потребителите. А и евентуално до по-голямо потребление на онлайн банкиране у нас - все още българският банков пазар е на последно място в Европейския съюз по навлизане на тази услуга. По данни на Евростат за предходната година едвам 22.44% от потребителите употребяват цифрови банкови услуги, до момента в който в скандинавските страни съвсем всички клиенти банкират онлайн - първенци са в Норвегия с невероятните 95.84%.

Тук обаче би трябвало да отбележим, че България реализира също огромен прогрес макар видимо ниския индикатор. Само за 9 години растежът в потреблението на онлайн банкови услуги у нас възлиза на близо 400%. За съпоставяне: при Норвегия надграждането е едвам 10%. Което значи, че българският пазар наваксва с бързи темпове изоставането си и последното място в статистиката скоро може да не бъде към този момент настоящо. Несъмнено една от главните аргументи по тази причина е наклонността за понижаване на броя на физическите обекти за сметка на все по-добре развитите и богати цифрови банкови услуги.

Мултибанкинг - услугата, която трансформира пазара

И в случай че се върнем на образеца с дребното обитаемо място и банковите клонове, би трябвало да се запитаме: имаме ли изобщо потребност да вървим до банката, когато тя към този момент е на компютъра у дома, в офиса или на телефона ни? Ако питате норвежките консуматори - не. Ако питате българските, ще чуете все по-често същия отговор. В този ред на мисли първата напълно българска банка, която направи огромна крачка в посока отворено банкиране е " Инвестбанк " АД. Финансовата институция стартира да предлага - нова услуга, която е част от тактиката за нововъведения и софтуерно развиване на банката.

Тя дава опцията клиентите - както физически лица, по този начин и бизнес консуматори, да ръководят своите банкови сметки от разнообразни финансови институции през цифровите платформи на " Инвестбанк " АД. Независимо в коя друга банка имате средства, че даже и в цифровата и към този момент доста известна у нас Revolut, посредством мултибанкинг можете да следите и управлявате наличностите си във всички свои сметки.
 Снимка 604916
А в случай че погледнем деликатно данните на Българска народна банка за броя платежни сметки у нас - 12,5 милиона, от които почти 15% са на юридически лица, бързо можем да сметнем, че на всеки пълновръстен българин приблизително се падат по над 2 дейни банкови сметки. Иначе казано, вие какъв брой постоянно гледате втората и третата си сметка? " " предлага доста лесна опция през платформата си това да се случва всекидневно.

Услугата е изключително потребна за мениджъри, финансови шефове, оперативни счетоводители и други виновни лица, които ръководят средства, които към този момент единствено с един клик могат да видят цялостната настояща финансова картина на подопечното им сдружение или сдружения. А това е в основата на ефикасното ръководство на паричните потоци или така наречен кеш мениджмънт.

Тук е значимо да кажем, че отвореното банкиране занапред ще еволюира и колкото по-рано започнете да го употребявате, толкоз по-голяма добавена стойност ще има за вашите персонални или фирмени финанси. Така, след време ще можете да обедините в една платформа освен разплащателните си сметки, само че да наглеждате и пенсионния си фонд, както и застрахователните си полици. Всичко това с помощта на отворените данни, които ще надграждат отвореното банкиране в идващите години.

Така че, можете да започнете да обединявате сметките си още от в този момент.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР