Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо

...
Споделян десетки пъти пост във Фейсбук съдържа резултати от предполагаемо
Коментари Харесай

Фалшиво социологическо проучване напомпа двойно рейтинга на Възраждане

Споделян десетки пъти пост във Facebook съдържа резултати от хипотетично допитване измежду 5000 българи за електоралните им настройки, съобшава БНР.

Като източник на данните в " анкетата " в оповестената графика е посочен " БНМ Рисърч груп ". А датата е " 05.2022 "

Резултатите слагат преди всичко ГЕРБ-СДС с 21,2%, на второ място " Възраждане " с 18,4%.

Трети са " Продължаваме промяната " с 15,7%, а като четвърта политическа мощ се подрежда Движение за права и свободи с 11,3 на 100.

Следват Българска социалистическа партия 8,9% и новата групировка " Български напредък " с 5,6%. Едва след тях се подреждат " ИТН " – 4,9% и " Демократична България - 4%.

Резултатите от хипотетичната анкета имат една съществена разлика със скорошни социологически допитвания на " Алфа рисърч " и " Тренд " и тя е, че резултатът на " Възраждане " е към двойно по-висок, най-малко съгласно данните на " БНМ Рисърч груп ".

Постът с " изследването " на БНМ не е от персонален профил, а от Facebook страница, на която е посочено, че е обвързвана с " Възраждане " - оповестен е линк към уеб страницата на партията. На формалната интернет страница на партията обаче няма безусловно никаква информация за сходна социологическа анкета, нито за " БНМ Рисърч груп ".

Справка в интернет не откри никакви следи от съществуването на хипотетичната социологическа организация.

Пред БНР Боряна Димитрова, шеф на социологическата организация " Алфа рисърч ", съобщи, че в никакъв случай не е чувала за " БНМ Рисърч груп ", макар че " имената в сектора не са доста ".

" Не ни е известно да има сходна работеща организация. Това, което прави усещане в графиката, чисто професионално, е нереалистично високият брой изявленията - 5000. Никой не работи с такива извадки. Обикновено този " трик " се употребява, с цел да се внушава меродавност ", каза още Димитрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР