СподелиЙеменските бунтовници хуси, чиито нападения възпрепятстват морския транспорт през Червено

...
СподелиЙеменските бунтовници хуси, чиито нападения възпрепятстват морския транспорт през Червено
Коментари Харесай

Хусите няма да нападат руски и китайски кораби в Червено море

Сподели
Йеменските бунтовници хуси, чиито набези попречват морския превоз през Червено море, подсигуряват „ безвредно прекосяване “ на китайски и съветски кораби по този стратегически маршрут, съобщи един от техните водачи Мохамед ал Бухаити, представен от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

От средата на ноември хусите направиха към тридесет набези в Червено море и Аденския залив. Те настояват, че офанзивите са ориентирани против кораби, пътуващи към Израел или благосъстоятелност на еврейската страна и се правят в символ на „ взаимност “ с палестинците в линията Газа. Съединени американски щати, основен съдружник на Израел, сътвориха коалиция, която да патрулира край крайбрежията на Йемен и да пази интернационалното мореплаване. През последната седмица американската войска, подкрепена в някои случаи от английските Военновъздушни сили, подложи пет пъти на обстрел обекти на хусите в опит да отслаби военния потенциал на подкрепяното от Иран придвижване.

„ Безумието и идиотизмът на Съединени американски щати и Англия се обърнаха против тях: занапред нататък нито един от техните кораби няма да може да прекоси един от главните търговски пътища в света. Загубите за страните агресори са по-големи от загубите за Йемен “, съобщи пред съветския в. „ Известия “ Мохамед ал Бухаити, член на политическото управление на хусите.

„ За другите страни, в това число Китай и Русия, корабоплаването в района не е застрашено. Всъщност ние даже сме подготвени да осигурим безвредното прекосяване на техните кораби през Червено море “, добави той. „ Но израелските кораби или тези, които имат даже слаба връзка с Израел, няма да имат и минимален късмет да преминат през Червено море “, акцентира той.

„ Целта ни е да увеличим икономическата цена за еврейската страна, с цел да спре кръвопролитията в Газа “, посочи представителят на хусите.

По данни на Международната камара по мореплаване 12% от международната търговия минава през Червено море. В резултат на нападенията на хусите застрахователните цени се покачиха, което накара огромните корабни компании да пренасочат корабите си към южния завършек на Африка, което удължава и оскъпява превоза.

През ноември хусите превзеха кораба „ Галакси лийдър “, благосъстоятелност на английска компания, която пък е благосъстоятелност на израелски предприемач, и взеха за заложници 25-те членове на екипажа, измежду които има и българи.

Заложниците са добре, съобщи Бухаити, като добави, че придвижването на хусите се приготвя за разнообразни сюжети, в това число американска сухопътна интервенция в Йемен.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР