СподелиВидният руски опозиционер Алексей Навални, за когото се твърдеше, че

...
СподелиВидният руски опозиционер Алексей Навални, за когото се твърдеше, че
Коментари Харесай

Смъртта на Навални – светът обвини Москва, а Кремъл – Запада

Сподели
Видният съветски опозиционер Алексей Навални, за който се твърдеше, че е критик №1 на Путин, издъхна през днешния ден. Смъртта му е настъпила в колония в Ямало-Немецкия самостоятелен окръг, където той излежаваше 19 година за екстремизъм.

„ На 16 февруари 2024 година в поправителната колония № 3 наказаният Навални А. А. се почувствал зле след разходка, съвсем незабавно изгубил схващане. Веднага пристигнали медицински служащи от институцията и бил извикан екип за незабавна здравна помощ “, се споделя в известие на уеб страницата на Федералната работа за осъществяване на наказванията на Ямало-Немецкия самостоятелен окръг (ФСИН).

„ Всички нужни реанимационни ограничения бяха извършени, само че не дадоха позитивен резултат. Лекарите от незабавна помощ установяваха гибелта на наказания. Причините за гибелта се откриват “, заяви Федералната работа за осъществяване на наказванията. Навални беше изместен в колонията, която е на 40 благи оттатък Полярния кръг, където излежаваше 19-годишна присъда и „ специфичен режим “, напомня The Guardian.

При Алексей имаше юрист в сряда, сподели бранителят на опозиционера Леонид Соловьов. Пред „ Новая газета “ той съобщи, че всичко с Навални е било „ обикновено “.

Майката на Навални – Людмила, е безапелационна, че когато на 12 февруари го е видяла за финален път жив, то е бил в положително здраве.

Алексей Навални се бореше за полезностите на свободата и демокрацията, написа в „ Екс “ ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел във връзка новината за кончината на съветския опозиционер.

„ За своите идеали Навални пожертва най-скъпото. За Европейски Съюз отговорността за неговата трагична гибел е напълно на съветския режим “, добавя Мишел.

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел написа, че отговорността за кончината на опозиционера е напълно на Путин.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен пък разяснява, че съветският президент не се бои от нищо повече, в сравнение с от дисидентите от личния си народ.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън съобщи по време на Мюнхенската конференция по сигурността, че в случай че опозиционният политик Алексей Навални в действителност е мъртъв, това единствено ще подчертае „ слабостта и загниването на Русия “.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски означи, че е „ явно “, че Владимир Путин стои директно зад гибелта на Алексей Навални. Украинският държавен глава акцентира, че Путин не се интересува кой ще почине, „ стига позицията му отпред на страната да е сигурна “.
Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс написа, че съветският опозиционен водач Алексей Навални е бил „ брутално погубен от Кремъл “.

Смъртта му провокира вълна от реакции и у нас.

„ От години Навални е знак на битката против диктатурата в Русия, на битката за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян поради друго мнение. Новината е тъжна и демонстрира за какво е значимо да ценим какво значи демокрацията. Стъпка по стъпка примката се затягаше към Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда “, разяснява Денков.

„ Навални най-сетне беше погубен от Путин през днешния ден. “ Това написа в профила си в „ Екс “ журналистът Христо Грозев.

Българинът е създател на кино лентата „ Навални “, който беше отличен с премия „ Оскар “. Филмът наблюдава разкритията, които журналистът Христо Грозев направи, откакто Навални е токсичен през 2020г.

Причината за гибелта на Алексей Навални ще бъде открита от съдебно-медицински специалисти и следствието, само че тя е преференциална на политиците от страните от груповия Запад, които са взели „ голям брой несполучливи решения “ и в този момент са се вкопчили в постовете си. Това мнение изрази ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин, представен от ТАСС.

„ Вашингтон и Брюксел са отговорни за гибелта на Навални. Причината ще бъде открита от съдебномедицински специалисти и следствието “, означи Володин в канала си в „ Телеграм “.

Според Володин, още преди да бъдат изяснени аргументите за гибелта, обвиняванията и изказванията на политици и ръководители на вражески страни стартират да звучат като копия под индиго. Въпреки това, акцентира представителят на Държавната дума, „ първо би трябвало да отговорим на въпроса: кой има изгода от гибелта на Навални през днешния ден? “

Властите в Москва през днешния ден предизвестиха жителите на съветската столица против всевъзможни „ неразрешени “ демонстрации след известието за гибелта на най-големия критик на Кремъл Алексей Навални, съобщи Агенция Франс Прес.

“Организирането или провеждането на нерегламентирани събирания, апели или присъединяване в сходни събития съставляват административно нарушаване ”, предизвести офиса на Главния прокурор в Москва. Това е „ предизвестие против всякакво нарушаване на закона ”, се споделя още в изказването.

В Русия всяка социална рецензия на управляващите е наказуема със затвор.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР