СподелиВ момента президентската институция трябва да се концентрира в разговорите

...
СподелиВ момента президентската институция трябва да се концентрира в разговорите
Коментари Харесай

Петков: Президентът да се концентрира в разговорите с потенциалните служебни премиери

Сподели
В момента президентската институция би трябвало да се концентрира в диалозите с евентуалните бъдещи служебни министър председатели, тъй че да не изпуснем датата, да може „ две в едно “ да се случи.

Това сподели пред публицисти в Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Кирил Петков.

Според депутата връщането през днешния ден на третия мандат дава опция да спестим 100 милиона лв. в допълнение на българските данъкоплатци.

Попитан за предлагането на Бойко Борисов да се схванат и отидат дружно с предложение при президента, с цел да се избегне конституционна рецесия, Петков уточни, че всеки би трябвало да си поеме отговорността по Конституция.

По думите му сега е ред на президента. Депутатът сподели, че не е склонен в този момент, до момента в който е мътна водата преди избори, акции и по този начин нататък, „ да се опитваме регулаторите на бърза ръка да се създадат “.

Договорът и съглашението, което имахме и предлагахме на ГЕРБ, което не се подписа от тях, беше да има една доста ясна транспарантна процедура. Ние няма да се съгласим в този момент на бърза ръка някакви регулатори да бъдат назначени без ясните правила, ясна процедура, а това лишава време, сподели още Петков и съобщи, че няма да стане „ в мътна вода риба да се лови “.

Надявам се, че в този момент в диалозите сред президента и служебните министър председатели всеки един евентуален претендент ще поеме отговорността, означи Петков в отговор на въпрос. Според него тук не е въпрос единствено на предпочитание – и ставаш длъжностен министър председател, тук е и на отговорност. Петков изрази вяра тези съвещания да се случат в относително интензивен порядък.

Попитан тормози ли ги опцията длъжностен министър председател да е Росен Желязков или Димитър Главчев, Петков разяснява, че гледайки другите разновидности за министър председател, ги тормози, че на тези институции не би трябвало да има ярки политически лица и по думите му това е, което ще борят отсега нататък, написа Българска телеграфна агенция.

Това, което се случва сега, е, че доста от тях са свързани политически, само че да, това беше битката – да създадем всички тези институции, които не са тясно политически, да са с специалисти, които са непартийни, добави депутатът.

Петков разяснява, че през днешния ден е чул обособени фрагменти от разкази по време на договаряния. „ Истината е, че Борисов в никакъв случай не седна изцяло с преговорния екип. Той правеше някакви обособени диалози и се пробва в този момент да ги извади.

В момента е ролята на президента да направи своите диалози с евентуалните министър председатели първо. И второ, дано не забравяме едно нещо – това обобщава всичките договаряния. На 17 март ни дадоха опцията да има единствено ротация на министър председатели, на 24 март ние направихме същото за ГЕРБ-СДС с една единствена разлика – съглашението за промените “, сподели депутатът.

„ Само да кажа за Министерство на вътрешните работи – да не не помни господин Борисов, че те можеха да изберат министър на Министерство на вътрешните работи, просто трябваше да сме сигурни, че този човек има добра известност, нищо друго “, уточни Петков.

След като връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на „ ИТН “, президентът Румен Радев съобщи, че незабавно след „ обичайното кафе “ с партиите стартира среща с всички евентуални министър-председатели – през днешния ден, на следващия ден, в случай че се наложи и в почивните дни.

От „ ИТН “ върнаха несбъднат мандата незабавно. Вчера „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) получи втория мандат за сформиране на държавно управление и също го върна незабавно несбъднат.Кирил Петков насочи и през вчерашния ден молба към президента изборите да бъдат съчетани „ две в едно “.

„ Ще направя всичко допустимо процесът по желание на длъжностен кабинет да не прерасне в конституционна рецесия. Вие направихте всичко допустимо пълномощията на президентската институция да бъдат мощно лимитирани “, сподели Румен Радев.

Съгласно член 99 от Конституцията, откакто не е реализирано единодушие за държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период.

След измененията в Конституцията за длъжностен министър-председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР