СподелиВ енергийна комисия ГЕРБ и ДПС поискаха преговори с един

...
СподелиВ енергийна комисия ГЕРБ и ДПС поискаха преговори с един
Коментари Харесай

Спор в сглобката кой да строи двата нови блока на АЕЦ „Козлодуй“

Сподели
В енергийна комисия ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха договаряния с един участник, класираната в късата листа южнокорейската „ Хюндай “, тяхното решение беше признато. ПП-ДБ и министърът на енергетиката упорстват за включване в договарянията и на американската „ Бехтел “.

Енергийната комисия и тази по околната среда с по 11 гласа „ за “ одобриха през днешния ден план за решение да се разпореди на предприятието „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ да организира договаряния с „ Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън “ (Hyundai Engineering & Construction Co), единствената компания, класирана в късата листа. Тя беше определена от оценителната комисия на предприятието измежду петте претенденти, декларирали желание да строят VII и VIII блок. Те би трябвало да приключат до 15 април, оповестява „ 24 часа “.

Това предложение е на депутатите Делян Добрев от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Станислав Атанасов от Движение за права и свободи, заведено на 16 февруари в деловодството на Народното събрание.

На 20 февруари в 17,46 часа Васил Стефанов и Ивайло Мирчев, депутати от ПП-ДБ, завеждат план за решение за продължение на процедурата за асортимент и договаряния с евентуалния строител. Само че с изключение на с „ Хюндай “, те оферират да се възложат и договаряния с американската „ Бехтел “, която не беше класирана в късата листа от комисията, тъй като е взела участие с дъщерната си компания.

Вторият план за решение е на база на отчет, импортиран от министъра на енергетиката Румен Радев в Народното събрание. Мотивът е, че не е добре надпреварата да продължи с един-единствен участник, а също така в документите дъщерната компания на „ Бехтел “ се позовавала на финансовите резултати и на опита на компанията – майка.

Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия и народен представител от ГЕРБ съобщи, че е приключила процедурата за прелиминарен асортимент на компании, които да строят двата нови блока. Участвали са 5 компании – две китайски, дви американски и една корейска. Двете китайски компании няман съглашения с доставчика на технологията – „ Уестингхаус “ и не дават отговор на изискванията. Американската компания „ Флуор “ няма позитивен финансов резултат за две от изискваните 5 години. „ Бехтел “ има позитивен финансов резултат, само че не кандидатства главната компания, а нейна дъщерна, която не може да покрие техническите критерии.

Единствена „ Хюндай “ има опит и финансови резултати. Обоснова се Добрев. Той се спря и на изискванията към строителя, изброени в приложение към решението – закрепени цена и период, който е 60 месеца за VII блок и 54 за VIII. „ Уестингхаус “ би трябвало да сключат контракт с „ Хюндай “, с цел да може да се ръководи добре плана и за се знае кой носи отговорност, съобщи Добрев пред депутатите от двете комисии. Той добави, че има условие и най-малко 30% от дейностите да бъдат осъществени от български компании.

Другият съвносител, Станислав Атанасов от Движение за права и свободи, съобщи, че изискванията към строителя са тежки с закрепен период и цена, само че „ Хюндай “ една от най-големите строителни компании в света.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР