СподелиСлужебното правителство с премиер Димитър Главчев положи клетва, а министрите

...
СподелиСлужебното правителство с премиер Димитър Главчев положи клетва, а министрите
Коментари Харесай

От „Доминира кабинетът „Денков-Габриел“ до „Връщат се мутрите“ и „Не съм се бъркал“: Политиците коментират служебния кабинет

Сподели
Служебното държавно управление с министър председател Димитър Главчев постави клетва, а министрите към този момент поеха алегорично властта в министерствата.

След церемонията по полагането на клетва в Народното събрание, последваха и мненията на политиците.

Президентът Румен Радев съобщи, че не носи отговорност за служебното държавно управление след последните промени в Конституцията. В същото време той съобщи, че в случай че зависело от него, нямало да остави Калин Стоянов отпред на Министерство на вътрешните работи.

С указа се поставя завършек на един провален политически опит – по този начин наречената сглобка, разяснява президентът.



„ Преди 10 месеца приканих премиера Денков да не го осъществя поради антидемократичните поръчки в записа на „ Продължаваме промяната “, все пак държавното управление беше основано и се провали поради славолюбие и изгода “, разяснява той.

Взаимните обвинявания сред досегашните сътрудници не ги освобождават от отговорност, акцентира той.

„ Този кабинет за първи път се основава по новите положения от Конституцията и неистовият блян на партиите от сглобката да лишават пълномощията на президента във връзка с служебното държавно управление. За разлика от всички служебни държавни управления досега, в това аз по никакъв метод не съм се бъркал във връзка с кадровата политика и не нося отговорност за неговите дейности “, съобщи още Радев.

Той сподели още, че да не издава указа за назначението на държавното управление или да махне избрани имена би означавало да наруши измененията в Конституцията. А по отношение на Калин Стоянов съобщи:

„ Тук ще употребявам доводите, които ПП-ДБ предходната година упорстваха да освободя с декрет основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Доводите бяха, че според Конституцията Министерски съвет е виновен за публичния ред и сигурността в страната, а не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще ръководи страната “, сподели президентът, само че без да прецизира, че тогава не се е съобразил с претекстовете на ръководещите, въпреки че в този момент ги употребява в собствен интерес.

Коментар по тематиката направи и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него в служебното държавно управление, ръководено от някогашния ръководител на Народното събрание от ГЕРБ Димитър Главчев, господства кабинетът „ Денков-Габриел “.

„ И изключително с такива знакови министри като Георги Гвоздейков, Кирил Вътев, заместник-министрите, които са предопределение от партията на „ Промяната “, в екологията, в образованието. Имаме в действителност три-четири нови имена “, сподели Борисов.



Борисов се обърна към гласоподавателите на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), като сподели, че през двете седмици на договаряния никой от Движение за права и свободи не се е намесвал по тематиките държавно управление и съглашение.

„ Освен сред Кирил Петков и Делян Пеевски по тематиката със 160-те души, нужни за гласоподаване на регулаторите “, посочи Борисов.

По думите му с финансов министър Асен Василев и външен министър Мария Габриел това служебно държавно управление е щяло да наподобява по напълно различен метод за всички. Тези два месеца да използваме в договаряния и след изборите да се направи едно същинско съдружно съглашение и ръководство, добави водачът на ГЕРБ.
Те държаха твърдо за Министерство на вътрешните работи министъра и шефа на ДАНС “, посочи той.
За основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, Борисов сподели, че го е назначил за шеф на Областната дирекция на полицията във Велико Търново още през 2013 година и по тази причина са го подкрепяли.

Той разяснява, че е сюрпризиран от това, което чува в последните дни, като съгласно него е доста значимо да се видят фотосите и нещата, които излизат.

Надявам се Димитър Главчев да умее да ръководи тези хора, тези два месеца, да се проведат изборите, сподели още Бойко Борисов и добави, че в случай че нещата, които излизат, се окажат истина, те биха работили с ПП-ДБ, само че без техните партийни знакови лица.

Лидерът на ГЕРБ изясни, че последният му диалог с Димитър Главчев е бил преди години, в остарелият парламент и не е бил прелестен, тъй като тогава му е изискал оставката.
Беше нагрубил сътрудниците от Българска социалистическа партия и те сложиха това като изискване, напомни Борисов.
Попитан дали ще подрежда на Главчев, тъй като кариерата му е била обвързвана с ГЕРБ, той сподели, че в случай че е имал контакт или въздействие върху Главчев, е нямало да остави този външен министър и други от министрите.

Притеснен съм от обстоятелството, че нещо доста бързо започваме да се връщаме към „ мутренските времена “, сподели пред публицисти съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) Кирил Петков.

Вече имаме в действителност писмени сигнали, че основният прокурор персонално е заплашвал основния секретар – това не звучи като европейска страна, уточни Петков.

Някакъв часовник „ се развява “, с цел да се покрие едно нещо доста по-страшно – прокуратурата още веднъж се употребява като бухалка, разяснява Петков в отговор на въпрос не престават ли да поддържат Живко Коцев, макар разкритията от последните дни и изтекли в общественото пространство фотоси.
Имаме политически длъжностен кабинет. За нас това е кабинет на ГЕРБ.
Това разяснява пред публицисти в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във връзка полагането на клетва от служебното държавно управление.

Сбърканите промени в Конституцията доведоха до тази ненормална обстановка. Отговорност за измененията носят ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и Движение за права и свободи, които ги гласоподаваха, изясни Нинова.

В резултат на това имаме политически длъжностен кабинет, с министър-председател Димитър Главчев не можем да приказваме за самостоятелен длъжностен кабинет, добави Нинова.

Българска социалистическа партия изрично се разграничават от всички тези дейности. Не гласувахме измененията в Конституцията, не отидохме на „ квазиконсултациите при президента “, това не бяха същински съвещания, беше опит всички политически партии да бъдат въвлечени като съотговорни, означи водачът на социалистите.

И добави, че те ще не престават да бъдат опция на подобен модел на правене на политика.

Събитията в Министерство на вътрешните работи подлагат под подозрение честните избори, разяснява още Нинова. Българска социалистическа партия желали гаранция за почтени избори, само че всичко, което се изнася за Министерство на вътрешните работи било потресаващо и не давало гаранция за честността им.

Според социалистите оставането на Калин Стоянов като длъжностен вътрешен министър е неточност, тъй като са заложени „ мини “. Това е първият длъжностен кабинет, който стартира с митинги против тях, още преди да са се заклели, уточни Нинова. Според нея и Живко Коцев не следва да остане основен секретар на Министерство на вътрешните работи.
В навечерието сме на избори, на нещо, за което предупреждавахме, че ще ни докара до конституционна рецесия, и, в случай че бъде избегната към днешна дата, ще е с цената, че служебното държавно управление ще бъде блестящо „ овладяно от сегашните ръководещи “.
Това разяснява в коридорите на Народното събрание националният представител от „ Възраждане “ Цончо Ганев след полагането на клетва на служебния кабинет.



Имаме извънредно „ уравновесено държавно управление все още – сред ГЕРБ-ДПС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “, тъй като от кабинета „ Денков “ остават четири ярки лица и оттук насетне е ясно, че това държавно управление ще извършва това, което изпълняваше постоянното, добави Ганев.

„ Възраждане “ като политическа мощ нямали доверие в това какво следва да свърши това държавно управление, нямали доверие и във вътрешния министър, стана ясно от думите на Ганев.

Според депутата корупционните кавги сега са плод на конфликт на другите лобита на ръководещите, а преодоляването на страната продължава с мощна мощ. Искам да попитам ръководещите какво ще вършат, в случай че Конституционният съд върне промените в Конституцията – няма да се промени нищо в идващите 2-3 месеца, само че ще лъсне цялата беззащитност, разяснява представителят на „ Възраждане “.

Нищо не се случи от това, с което се оправдаваше съществуването на кабинета „ Денков “ – правосъдна промяна, влизане в Шенген и Еврозоната, посочи той.

Депутатът разяснява и проблема с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. Изключително срамно е, вижда се, че това не е единствено една личност като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, срамно и позорно е, че това е част от ПП-ДБ – индивидът, който трябваше да бъде ръководител на държавния щаб за осъществяване на изборите, разяснява Ганев.

Той добави, че е срамно, че индивидът, назначен персонално от Асен Василев да управлява „ Митниците “, към този момент е под непрекъснат арест.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР