СподелиПрезидентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд.Президентът не е съгласен

...
СподелиПрезидентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд.Президентът не е съгласен
Коментари Харесай

Радев атакува промените в Конституцията – не одобрява двойно гражданство за депутатите

Сподели
Президентът Румен Радев нападна пред Конституционния съд.

Президентът не е склонен с текстовете, които касаят назначенията на в правосъдната власт. Според измененията основният прокурор и ръководителите на Върховния административен и Върховния касационен съд ще се назначават без президентски декрет, както беше до момента.

Държавният глава смята за противоконституционни и наредбите, които дават право на хора с двойно поданство да се кандидатират за народни представители и надлежно – да бъдат назначавани за министри.

Ограничение единствено за българско поданство остава да работи единствено за лицата, които се кандидатират за президент.
Това слага под подозрение съществуването на законна основа, на която ограничаването се ползва по отношение на упражняването на господарски пълномощия от лице, което има и друго с изключение на българското поданство “, е записано в претекстовете.
Според президента тези текстове в Конституцията могат да бъдат променяни единствено от Велико национално заседание.

Оспорването на тези текстове президентът обвързва със суверенитета на страната и изборните права на българските жители.

Румен Радев нападна и опцията със закон да се дефинират квалифицирани болшинства за избора на управления на държавни органи, както и текстовете за реда



за назначение на служебно държавно управление и наредбите, уреждащи периода на пълномощията на другите легислатури на Народното събрание.

По отношение на измененията в Глава шеста „ Съдебна власт “ се оспорва новият ред за назначение на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, който разрешава това да става и без издаване на президентски декрет.

Според президента всички тези промени, като се изключи че съдържат несъгласия с други конституционни разпореждания, трансформират салдото сред главните органи и взаимния надзор сред тях като засягат директно формата на държавно ръководство и по тази причина са от изключителната подготвеност на Велико национално заседание.

Президентът оспорва и следваната от законодателя процедура за промени в Основния закон.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР