СподелиПевецът Мехди Ярахи е осъден на две години и осем

...
СподелиПевецът Мехди Ярахи е осъден на две години и осем
Коментари Харесай

32 месеца затвор и 74 удара с камшик за певеца, който призова жените в Иран да не покриват главите си

Сподели
Певецът Мехди Ярахи е наказан на две години и осем месеца затвор и 74 удара с бич. Причината е неговата ария, с която той подлага на критика иранския закон, изискващ дамите да покриват главите си.

Новината идва, откакто Ярахи беше арестуван през август предходната година. През октомври той беше освободен под гаранция. Със своята ария „ Your Head Scarf “ той приканва иранките да смъкват забрадките си. Това се случи на фона на огромни митинги в Иран, провокирани от гибелта на Махса Амини, арестувана от моралната полиция поради хипотетично погрешно носене на кърпа.

Захра Минуей, aдвокат на Ярахи, заяви в обява, че Революционният съд в Техеран е издал присъдата за „ предизвикателство на публичното схващане и агитация против режима “.

„ В момента Ярахи е на независимост с гаранция от 15 милиарда томани, която е импортирана от Кушан Хадад, един от неговите сътрудници “, споделя Минуей.

Съдът го осъжда по няколко обвинявания, като присъдите се извършват по едно и също време, което значи, че артистът ще изтърпи общо една година затвор.

Песента на Ярахи приканва дамите в Иран да смъкват забрадките си, чието носене в страната е наложително. Тя беше пусната в миг, когато управляващите стегнаха контрола в страната преди първата годишнина от гибелта на Махса Амини през септември 2023 година

Амини умря при полицейския арест поради хипотетично погрешно носене на кърпа. Нейната гибел провокира придвижването „ Жени, живот, независимост “ и митинги в цялата страна поради рестриктивните мерки на държавното управление върху дамите и тяхното всекидневие.

Публикацията е на Свободна Европа. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР