СподелиПети блок на АЕЦ Козлодуй“ предстои бъде спрян за планов

...
СподелиПети блок на АЕЦ Козлодуй“ предстои бъде спрян за планов
Коментари Харесай

Започва преходът от руско към американско ядрено гориво: Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ спира за ремонт

Сподели
Пети блок на АЕЦ „ Козлодуй “ следва бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с нуклеарно гориво на 5 май, оповестиха от централата.

В осъществяване на програмата на АЕЦ „ Козлодуй “ за диверсификация в реактора на блока ще бъдат заредени касети вид RWFA, създадени от американската компания „ Уестингхаус “ (Westinghouse), след получено позволение от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР).

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено в АЕЦ „ Козлодуй “ на 20 април, напомня Българска телеграфна агенция. В рамките на всяко презареждане по време на годишните планови поправки се подменя по една четвърт от касетите в реактора, като по този метод процесът на поетапен преход към новото нуклеарно гориво ще продължи 4 години, разясняват от атомната централа.

Процесът на подготовка за прекосяването към горивото на „ Уестингхаус “ стартира през 2019 година с подписването на контракта с компанията. През това време са преминати няколко стадия, като са били обезпечени и нужните документи, които се изискват от АЯР, напомни по-рано тази седмица изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Валентин Николов. На 22 април вследствие на позитивни мнения на инспекторите на организацията бе издадено позволение за поетапен преход на пети блок от съветско на американско гориво, добави ръководителят на АЯР Цанко Бачийски на брифинг.

По време на престоя, който се възнамерява да приключи доникъде на месец юни, ще бъдат изпълнени нужните действия по ремонт, профилактика и превантивно техническо обслужване на оборудването и системите на Пети блок. С това ще бъде обезпечена безвредната и надеждна работа на нуклеарната мощ през идната горивна акция на реактора, означават от централата.

Шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “ работи според графика за електропроизводство.

За доставка на нуклеарно гориво за шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “ има подписан контракт и с френската „ Фраматом “ (Framatom), като първите доставки се чакат в края на 2025 година, въпреки да е допустимо известно закъснение. АЕЦ „ Козлодуй “ има ресурс за шести блок на съветско нуклеарно гориво до 2029 година След първата доставка на горивото на „ Фраматом “ за шести блок, централата ще работи и с двата типа горива. Освен това се изследва опцията да се лицензира гориво на „ Уестингхаус “ в предстоящ миг и за този блок, уточни по-рано Николов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР