СподелиОстават две седмици, в които физическите лица могат да ползват

...
СподелиОстават две седмици, в които физическите лица могат да ползват
Коментари Харесай

5% отстъпка от данъка, ако подадем декларация за доходите до 1 април

Сподели
Остават две седмици, в които физическите лица могат да употребяват отстъпката от 5% от налога за довнасяне по годишната си данъчна декларация, напомнят от Националната организация по приходите.

Оттам прецизират, че с цел да се възползват от отстъпката, жителите би трябвало да подадат декларацията си по електронен път до 1 април, тъй като 31 март е неделя, да внесат целия размер на налога за довнасяне, понижен с отстъпката до тази дата, и да нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, припомнят от Национална агенция за приходите и предлагат на потребителите да ревизират онлайн за съществуването на остарели отговорности.

Най-бързо и елементарно декларирането и заплащането на отговорностите става през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите гратис, или дипломиран електронен автограф (КЕП).

Потребителите могат да се възползват онлайн от авансово попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2023 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти, приходи от наем – при отдаване на парцел на юридически лица, приходи за получени дотации от Държавен фонд „ Земеделие “, данни за направените персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни транспортни средства, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за употребените посредством шеф данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация, е належащо данъкоплатците да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това се постанова, след което да я изпратят, поучават от Национална агенция за приходите.

Срокът за декларирането на приходите и заплащане на налога за довнасяне е 30 април 2024 година

Освен по електронен път, данъчните заявления могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на Национална агенция за приходите или в някои пощенски станции, където непосредствено ще бъде публикуван входящ номер.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР