СподелиОколо случая с бруталното убийство в София, при което бяха

...
СподелиОколо случая с бруталното убийство в София, при което бяха
Коментари Харесай

Кой е бившият министър Стоян Александров, чийто син е в ареста за убийство

Сподели
Около случая с бруталното ликвидиране в София, при което бяха арестувани двама души, изплува името на Стоян Александров.

Неговият наследник Петър Стоянов е един от двамата арестувани по случая. Според проверяващите става въпрос за дълг, който Стоянов-син е желал да си прибере от жертвата – предприемачът Кирил Русев.

Кой обаче е Стоян Александров?

В началото на 1990-те години той оглавява данъчното ръководство в Министерството на финансите, а през 1992 година става министър на финансите в държавното управление на Любен Беров.

По време на мандата му са приключени договарянията за преструктуриране на външния дълг на страната, заплащанията по който са прекъснати от държавното управление на Андрей Луканов през 1990 година.

След рухването на кабинета на Беров през 1994 година Стоян Александров става шеф на Централна кооперативна банка, по-късно става ръководител на Надзорния съвет на D банк.

През 2003 година е издигат от Българската социалистическа партия за претендент за кмет на Столична община, само че губи на втория тур от Стефан Софиянски.

През 2004 година Стоян Александров става ръководител на УС на бургаския цех „ Елкабел “, откакто компанията е добита от компания на турския предприемач Фуат Гювен, напомня „ Булевард България “. Малко по-късно Александров стана ръководител на Надзорния съвет на „ Д Банк “, 100% благосъстоятелност на Гювен.

Финансистът беше освободен от поста си в „ Д Банк “ през 2013 година Година по-късно когато Корпоративна комерсиална банка беше оповестена в неплатежоспособност, Александров се оказа един от крупните инвеститори във финансовата институция и чести посетители в централата на Цветан Василев. Той беше измежду главните медийни представители по проблема с КТБ, като беше авансово осведомен и за опитите на Оманския държавен фонд да избави банката.

Впоследствие през 2015 става общински консултант от придвижване „ Движение 21 “ на Татяна Дончева и член на „ Политическа група 5 (Движение 21, Глас Народен, Зелените) “.

През 2019 година е претендент за общински консултант на „ Глас Народен “. През 2018 година на Александров са повдигнати две обвинявания в нелегално лихварство, само че не се стига до изговаряне на съда.

На 20 май 2020 години Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество го упреква в осъществени без позволение банкови интервенции и му запорира имущество на стойност 11 милиона лв..

Обвиненията са 2 за общо 75 заема към физически и юридически лица – в интервала 2002-2015 година.

Обвиненията против него са точно по сигнали на убития към този момент Кирил Русев и Ивайло Илиев, които са подали тъжби поради скрити клаузи за лихви в договорите за заеми, които са взимали от Александров.

Стоян Александров напуща този свят на 24 август 2020 година.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР