СподелиНе предвиждам да имаме повишена избирателна активност от българските граждани

...
СподелиНе предвиждам да имаме повишена избирателна активност от българските граждани
Коментари Харесай

Орлин Колев само за ДЕБАТИ: Не предвиждам да има наплив от българи с двойно гражданство да станат депутати

Сподели
Не планувам да имаме нараснала изборна интензивност от българските жители с двойно поданство, деклариращи предпочитание да станат народни представители.

Това разяснява в изявление за ДЕБАТИ конституционалистът Орлин Колев по отношение на признатите промени в Конституцията. Сред новоприетите текстове се планува опцията българи с двойно поданство да бъдат избирани за депутати и министри.

Тази корекция се трансформира в главен мотив на съперниците на измененията в Конституцията, съгласно които непознати сътрудници ще се инфилтрират по високите етажи на ръководството.

„ По отношение на двойното поданство – не го зървам като общоприет проблем на българската Конституция. На фона на някои от другите промени, които се реализираха през днешния ден, двойното поданство не би следвало да бъде във фокуса на вниманието “, изясни Колев.

По думите му въпросът с лоялността на един жител към страната не зависи толкоз и единствено от поданството.

„ Може би, в случай че се разровим малко или потърсим, ще излязат разнообразни образци на български жители, които не бихме могли да ги назовем лоялни към страната. В този смисъл, двойното поданство е просто една опция за покана към български жители, които да вземат участие в ръководството “, разясни той.

Според Колев тази смяна е ориентирана към съумелите зад граница българи, за които специалността народен представител „ може и да не се окаже толкоз атрактивна “.

Конституционалистът изясни, че въпросът с поданството във връзка с избрани държавни позиции, се взема решение на законово равнище и това би трябвало да бъде преценено от Народното събрание, когато се вършат ремонти в законите.

„ По отношение на сигурността, що се отнася до редицата закони, при които имаме условие избрани позиции да се заемат от български жители – това е в границите на компетентността на националното заседание. И това зависи от естеството на заеманата служба. И тук по преценка на самото национално заседание не следва да се придвижва автоматизирано двойното поданство към тези длъжности, а следва да се реши дали то би било съвместимо с упражняването на тези длъжности “, изясни още Колев.

Той изрази известни аварийни при разделянето на Висш съдебен съвет на две и опцията двата новосъздадени органа да се капсулират, тъй че това да не бъде в интерес на обществото.

Цялото изявление четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР