СподелиМартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, бе убит снощи в

...
СподелиМартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, бе убит снощи в
Коментари Харесай

„Говорим си с Господ“: Кой е разстреляният в София Мартин Божанов – Нотариуса

Сподели
Мартин Божанов, прочут с прякора Нотариуса, бе погубен нощес в София в региона на столичния квартал „ Горна баня “. По информация на очевидци на случая, той е бил погубен в наличието на жена си и двете му деца – едното на 4 години, а другото – бебе.

Стрелбата е станала към 19.40 часа в жилищния комплекс „ Глория палас “. На мястото преди години се обитаваше комплекс, прочут като Дипломатически клуб.

Към момента проверяващите работят по всички вероятни версии, като най-вероятната от тях е поръчково ликвидиране. Божанов е погубен с няколко изстрела в тялото, като има рана и в главата.



По неофициална информация обаче, на мястото на случая е открита единствено една гилза, което приказва за почистване на мястото и опит за изтриване на следите.

Според някогашни криминалисти почеркът за поръчково ликвидиране е преди всичко изстрелът в главата, който на диалект се назовава „ надзорен “. Това се прави, с цел да може да се увери причинителят на убийството, че е приключил задачата.

Пред bTV някогашният заместник-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи Милен Иванов изясни, че е изцяло допустимо да е употребен моментът, в който по това време в столицата се организираше обучение сред органите на Министерство на вътрешните работи и пожарната.

„ Напълно допустимо е информацията за огромното обучение на полицейски сили да е стимулирало някой, който от дълго време замисля това закононарушение, да употребява този миг, с цел да го осъществя “, уточни Милен Иванов.

„ Покушението е било авансово квалифицирано. Извършена е наблюдаване на лицето. Убийството е невъзмутимо пред околните, което значи, че не причинителят не се е тормозил, че ще бъде забелязан “, изясни за предаването „ Тази заран “ на bTV криминалистът Иван Савов.

„ Убийството е с малокалибрен револвер. Той се употребява при сходни закононарушение, защото патронът се деформира при попадане в тялото на жертвата, което прави балистичната експертиза сложна. Шумът е най-малък. Хора, които са на 50 метра към мястото, даже не биха могли да чуят изстрела. Намерената гилза е добра вест, само че не значи на 100%, че ще бъде открито оръжието, защото е допустимо да не е записано “, добави той.

През годините Божанов е разследван около делото „ Крашевски “, сподели нощес на ексклузивен брифинг градският прокурор на София Илиана Кирилова. Тя изясни, че в СГП е имало подадени сигнали за опасност от него по отношение на магистрати.

Божанов е племенник на нотариуса Слави Крашевски, който е със спрени права и влезнала в действие неоправдателна присъда за машинация. Крашевски стана прочут на медиите с това, че през 2004-та година се опита да открадне формираното против него дело от правосъдния списък, като бе сменено с директория от вестникарски отрязъци. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната отмора, дружно с истински документи по него.

За кражбата е водено досъдебно произвеждане против човек на име “Мартин Божанов ” и негов родственик с име “Бойко Божанов ”, само че за изхода на делото няма данни.

Разстреляният Божанов е един от първите клиенти на Комисията за нелегално добито имущество, по-известна по това време като „ Комисията Кушлев “ – кръстена на името на тогавашния ѝ ръководител проф. Стоян Кушлев. През 2008 година комисията запорира имущество на Божанов за 430 хиляди лева, а името му е забъркано в поредност от имотни измами.

Сред най-скандалните случаи е този на случай със 74-годишна жена, която е омъжена от измамници за незнаен жених. След гибелта ѝ парцелите на дамата попадат в ръцете на бандитите, които продават парцелите за повече от 2,5 милиона лв..

Преди няколко години името на Божанов изплува и около разседване на „ Антикорупционния фонд “ (АКФ), обвързвано със задържането на предприемача Веселин Денков по обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група за лихварство.

В серия от диалози сред манекенката Ивайла Бакалова, партньорка на Денков, се разкриват имената на „ помагачите “ с въздействие в правосъдната система, като едно от тях е това на Божанов. Според следствието той се показва като медиатор в правосъдната система и желае от някогашната манекенка 100 000 евро, с цел да освободи от ареста Денков. По-късно закритата към този момент спецпрокуратура му повдигна обвиняване образуване на незаконна групаза лихварство на Денков.

В изявление за АКФ Божанов декларира, че се занимава с консултантска активност – от грижи за градината и дома до юридически услуги. По отношение на делото, обвързвано с нотариуса Крашевски, той декларира, че не е осъждан и няма висящи производства против него. Божанов не отхвърля, че е влезнал в контакт с Бакалова и „ в случай че вероятно съм предложил на някой, да го свържа с господин Писков, това е било, тъй като индивидът е търсил добър углавен юрист “.

„ Поради огромния ми житейски опит, това, че познавам голям брой адвокати, е обикновено, в случай че някой показа с мен, че има някакъв проблем, по гражданско, комерсиално или наказателно дело, аз да го насоча към някой, вие несъмнено ще попитате какъв интерес имам? Интересът ми е следният. Ако този човек се съгласи, аз ще сключа контракт, като съветник с него, а юристът, който ще препоръчам, ще работи с него напълно по делото “, изяснява още той приживе в изявление за АКФ.

Пред Нова шефът на „ Антикорупционен фонд “ Бойко Станкушев изясни,

че към Божанов е имало група, която е работила по измамите.

„ Хората, които Божанов ръководел, вършат изследване, завладяват парцела, във притежание влиза различен човек, нормално – подставено лице, след което стартира прекачване. В един от случаите притежателите съумяват да си върнат парцела, само че настояват, че в него е имало подслушвателна инсталация “, посочи Бойко Станкушев.

В записан диалог, в който се твърди, че се чува гласът на Божанов и негов „ клиенти “ за споразумяване на дело, се чува следният диалог:

– Вие сте сигурни, че можете да го свършите?

– Да. Детайли и детайлности няма да ти кажем. ….

– А вие си говорите персонално с…?

– Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се. 

– Така, кой с кого приказва това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.

Мартин Нотариуса е спряган и за асистент на някогашния следовател Петър Петров, прочут като Пепи Еврото.

Според други изявления пък Нотариуса е съумял да построи лична мрежа в правосъдната система, сходна на тази на Еврото.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР