СподелиЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира остро на думите на

...
СподелиЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира остро на думите на
Коментари Харесай

Митов на кантар за външен министър, Борисов нямал повече ангажимент към правителството

Сподели
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира остро на думите на президента, който в сряда изрази противоречие с препоръчаната кандидатура на Даниел Митов за външен министър.

Недоволството на президента идва от обстоятелството, че Митов е зам.-председател на ГЕРБ. Затова Румен Радев предложения служебния министър председател Димитър Главчев на среща в петък, само че все още не е ясно дали президентът има желание да подпише указите за назначението на новите министри.

Както стана ясно, Главчев към този момент направи две рокади в кабинета си – смени външния и земеделския министър.

Пред публицисти през днешния ден Борисов съобщи, че не е предложил Даниел Митов за външен министър. Той обаче изясни, че Митов е съгласувал назначението си с него, откакто е получил покана от Димитър Главчев.

„ Въобще не мога да позволи, че това ще е политически проблем “, сподели сърдит Борисов и добави, че не се меси в работата на служебния кабинет.

Преди дни той беше безапелационен, че партията му няма нищо общо със състава на държавното управление, и като задоволителен мотив за това уточни, че не е виждал Димитър Главчев от години.

Днес обаче Борисов към този момент е на друго мнение – повече няма да има ангажимент към държавното управление:
Не желая и нямам ангажимент повече към това държавно управление “, съобщи той.
Борисов причисли Даниел Митов към „ Продължаваме промяната “ и Демократична България.

„ Срам е за „ Продължаваме промяната “ (ПП) и „ Демократична България “ (ДБ) – Дани Митов е от тях. И когато пристигна в ГЕРБ, пристигна, с цел да може да бъде мост сред партиите “, разяснява Борисов.

Той добави, че не се интересува от това кой ще е министър на външните работи в служебното държавно управление.
„ Каквото желаят да вършат и (Димитър) Главчев, и (Румен) Радев “, сподели Борисов.
Той разяснява и думите на президента Румен Радев, че не може министър да е заместник-председател на политическа партия.

„ Аз помня ярките политически лица в кабинетите на президента Радев – Весела Лечева, Явор Гечев, Янаки Стоилов, Крум Зарков – цялото Българска социалистическа партия се изсипваше в неговото служебно държавно управление, сподели Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ напомни, че от служебните кабинети са се родили няколко партии, като „ Продължаваме промяната “ и партията на Стефан Янев – „ Български напредък “, продължи Борисов.

По думите му при възможна конституционна рецесия отговорност ще носят тези, които са

създали измененията в главния закон и уточни Христо Иванов и Делян Пеевски.

„ И тогава всички бяха дружно, доста се уважаваха и обичаха и по през целия ден работеха дружно “, съобщи Борисов.

И ние носим отговорност за тази Конституция. Не виждам по какъв начин повече ще поддържа нещо, препоръчано от Политическа партия и Демократична България, сподели още водачът на ГЕРБ. Провал в правосъдната промяна, неуспех в Конституцията, неуспех във всички договаряния за служебно държавно управление. Провал във всичко, аз не знам с какво могат да се похвалят, добави той.

В същото време Делян Пеевски прикани президента да подпише указите за назначението на новите министри.

„ Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички – „ няма да подпиша за министрите “, другите – „ ще махнем шефа на Народното събрание “. Няма да има министри, няма да има министър председател, няма да има началник на Народното събрание, на следващия ден може да няма и президент “, сподели Пеевски.

Той съобщи, че към този момент сме в предизборна акция. Нека всички да спрат и да се съобразят с Конституцията. Президентът да се съобрази с Конституцията, Министерският съвет да се съобрази с Конституцията и ние да се съобразяваме с Конституцията. Трябва да бъдем виновни към хората. Това е една игра, която ще я платят хората, добави Пеевски.

Убеден съм, че ще успее да резервира равна раздалеченост и ще има евроатлантическата устременост за България, разяснява Пеевски за това дали препоръчаният за длъжностен министър на външните работи Даниел Митов ще бъде партийно предопределение или ще успее да резервира равна раздалеченост.

В същото време Даниел Митов, избран от „ Борисов “ като мост сред ГЕРБ и ПП-ДБ, през днешния ден насочи остри нападки към тях. Според него рецензиите им съответстват с тези на президента Румен Радев.

С измененията в Конституцията по гледище на ПП-ДБ логиката за сформиране на служебно държавно управление беше изменена напълно – то към този момент зависи напълно и изцяло от Народното събрание, назначава се от министър-председателя, ролята на президента е изцяло изменена и министър председателят би трябвало да търси поддръжка напълно в Народното събрание, акцентира Митов.

Освен това всички препоръчани за евентуални министър председатели се избират към този момент от Народното събрание, т.е. Народно събрание им е дало някакво доверие да бъдат на този пост – дали ще е шефът на Българска народна банка, ръководителят на Народно събрание, на Сметната палата.

И вместо от ПП-ДБ да излязат и да защитят логиката на измененията на Конституцията, се занимават да изясняват чие щяло да бъде служебното държавно управление, разяснява Даниел Митов.

Ако президентът подпише и аз стана външен министър, ние умерено можем да излезем и да кажем, че ГЕРБ носи отговорност сега за външната политика на страната в длъжностен кабинет, сподели той.

Не се меся на служебния министър председател, отговори Митов на въпрос дали има увещание от Димитър Главчев, че ще упорства точно той да поеме поста на външен министър. До момента не съм видял министър председателят и за секунда да си промени позицията, която към този момент е взел и за предлагането, което към този момент е направил, добави той. По думите му за президента Радев това ще тест за неговата геополитическа и външнополитическа ориентировка, тъй като той доста добре знае каква политика ще следва Митов като външен министър.

По думите на депутата, в случай че се забави назначението на идващ външен министър, се заплашва подготовката на изборите зад граница. Митов обаче добави, че дали външният министър принадлежи на някоя партия или не, няма никакво значение при образуване на избор в чужбина, тъй като това е 99% техническа работа.

В момента диалозите са какви са новите параметри на измененията в Конституцията и сътрудниците от ПП-ДБ да излязат и да ги защитят, и да схванат в каква нова парадигма, логичност, работим сега, прикани Даниел Митов.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР