СподелиКралят на Швеция Карл Шестнадесети Густав връчи снощи тазгодишните Нобелови

...
СподелиКралят на Швеция Карл Шестнадесети Густав връчи снощи тазгодишните Нобелови
Коментари Харесай

Проведоха се церемониите по връчване на Нобеловите награди в Стокхолм и Осло

Сподели
Кралят на Швеция Карл Шестнадесети Густав връчи нощес тазгодишните Нобелови награди в пет категории на формалната гала в концертната зала на Стокхолмската филхармония, предадоха международните организации.

Лауреатите ще получат премиите на церемонии в Стокхолм и Осло, обичайно провеждани на 10 декември – денят, в който се отбелязва годишнина от гибелта на Алфред Нобел. Първата Нобелова премия е връчена в Сен Тропе през 1901 година – пет години след гибелта на Алфред Нобел.

Наградата се състои от златен орден, диплом и парична награда, която тази година е увеличeна с един милион шведски крони и ще възлиза на 11 милиона шведски крони (986 000 щатски долара).

Нобелова премия за физиология или медицина бе присъдена на на родената в Унгария изследователка Каталин Карико и американеца Дрю Уайсман за работата им по създаването на иРНК ваксини против КОВИД-19.

Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов от Съединени американски щати завоюваха Нобелова премия за химия за откриването и синтеза на квантовите точки – наночастици, които са толкоз дребни, че размерът дефинира свойствата им.

Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата премия за физика за 2023 година Пиер Агостини от университета на щата Охайо, Съединени американски щати, Ференц Краус от Института „ Макс Планк “ за квантова оптика и от университета „ Лудвиг-Максимилианс “ Мюнхен, Германия и Ан Л’Юийе от университета Лунд, Швеция за пробни способи за генериране на атосекундни светлинни пулсации за проучване на диманиката на електроните в материята “.

С Нобелова премия за литература бе почетен 64-годишният норвежки драматург, публицист и стихотворец Юн Фосе. Шведската академия го отличава „ за реформаторски пиеси и прозаичност, които дават публичност на неизказаното “.

Американският икономист Клодия Голдин от Харвардския университет бе отличена с Нобеловата премия за икономика  за своите разработки, „ подобрили нашите разбирания за присъединяване на дамите на пазара на труда “.

Нобеловата премия за мир бе присъдена на иранската журналистка и активистка Наргес Мохамеди. Тя е известна с борбата си против смъртното наказване в Иран. Наградата получиха децата ѝ –  17-годишните близнаци Али и Киана, на гала в норвежката столица Осло. Близнаците от 2015 година живеят в заточение във Франция с татко си. Правозащитничката Мохамади от години се намира ирански затвор.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР