СподелиХоливудските филми са способни да завладеят публиката не само със

...
СподелиХоливудските филми са способни да завладеят публиката не само със
Коментари Харесай

Определиха най-обичаните филмови мелодии

Сподели
Холивудските филми са способни да завладеят публиката освен със зашеметяващи образни резултати и завладяващи истории, само че и с незабравими музикални тематики.

Тези музикални композиции играят решаваща роля в оформянето на нашите кино прекарвания, като постоянно стават толкоз емблематични, колкото и самите филми. Достатъчно е да чуете единствено няколко секунди от някои кино тематика, с цел да се придвижите незабавно сега, в който за пръв път сте видели кино лентата с тази песен; в тях има нещо магическо.

През последните 50 години на екран са излезли над 3000 кино лентата, всеки от които има съпътстваща и специфична тематична мелодия. Въпреки това не всички музикални заглавия са основани еднообразно. Ето най-емблематични тематични мелодии от холивудски филми.

Главната тематика от „ Междузвездни войни “ (1977 г.)

Джон Уилямс е прочут американски композитор и диригент, притежател на доста награди. Уилямс е притежател на 25 награди „ Грами “, пет награди „ Оскар “, седем награди на Британската кино академия и четири „ Златни глобуса “.

Филмът „ Междузвездни войни “ излиза на екран през 1977 година, а Джордж Лукас наема Уилямс да композира музиката към кино лентата. Въпреки че заглавието на песента, „ Star Wars Main Title “, не съумява да завладее въображението на феновете на кино лентата, самата ария е може би най-разпознаваемата на планетата.

Лондонският симфоничен оркестър извършва безконечния шедьовър на Уилямс. Независимо къде го чувате да звучи, няма по какъв начин да не се сетите за „ Междузвездни войни “.

Темата от „ Кръстникът “ (1972 г.)

„ Кръстникът “ е освен един от най-хубавите холивудски филми, създавани в миналото, само че и неговата тематична ария е неотложно разпознаваема. Нино Рота композира „ Love Theme from The Godfather “ (Любовната тематика от „ Кръстникът “ ), с цел да опише историята на кино лентата. Простотата на пианото и прочувствените струни са ехтене на тематиките за властта, фамилията и нещастието във кино лентата.

Музиката на Рота е номинирана за „ Оскар “ през 1973 година за най-хубава истинска музика. Все отново тя е дисквалифицирана, откакто става обществено известно, че Рота е употребявал малко по-различна версия за комедията „ Фортунела “ от 1958 година Въпреки това Рота печели Оскар за най-хубава музика за „ Кръстникът II “ през 1974 година, макар че в него е употребена същата творба!

Музиката от Jurrasic Park (1993)

През 1993 година Джон Уилямс още веднъж нанася удар с омагьосващата тематика от „ Джурасик парк „. Стивън Спилбърг разпорежда на Уилямс задачата да сътвори цялата музика на кино лентата и не е имало по-добър човек, който да улови същността на спектакъла на тематика динозаври. Уилямс се заема с композирането на творби, които да предадат чувство за благоговение и обаяние, като в същото време се пробват да подхождат на метода, по който се движат динозаврите. Резултатът е „ The Jurrasic Park Theme „.

Изпълнявана от Холивудския студиен симфоничен оркестър, с раздвижени струни и триумфална мелодия, тази ария символизира приключенията и чудесата в киното. Мнозина считат, че „ Jurassic Park Theme “ е най-прекрасната творба на Уилямс, което в действителност е самопризнание.

Темата от Джеймс Бонд (1962 г.)

Може да се появява за първи път през 1962 година като заглавна музика към „ Д-р Но „, само че „ Темата на Джеймс Бонд “ е синоним на филмите за Джеймс Бонд. Творбата на Монти Норман звучи във всеки филм за Бонд след „ Д-р Но “ през 1962 година, което носи на починалия Норман солидни възнаграждения.

Оригиналът е записан през 1962 година от оркестъра на Джон Бари, който употребява девет духови инструмента, пет саксофона, соло китара и темп секция. Тогава изпълнителите не са знаели, че музиката ще играе значима роля във всеки филм за Бонд.

Норман е получил почти 600 000 английски лири под формата на възнаграждения от своята отлична тематична ария. Той умря през 2022 година след малко боледуване на 94 години.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР