СподелиГодишната инфлация в България се забави през март до 3%

...
СподелиГодишната инфлация в България се забави през март до 3%
Коментари Харесай

Инфлацията падна до нива от 2021 г., отчита статистиката

Сподели
Годишната инфлация в България се забави през март до 3% от 3,3% месец по-рано, сочат данните на Националния статистически институт.

Това е най-ниската инфлация в нашата страна от юли 2021 година насам, когато тя също набъбна с 3 на 100.

От началото на 2024 година инфлацията е 1%, а средногодишната инфлация за интервала април 2023 година – март 2024 година доближи 6,5% по отношение на интервала април 2022 година – март 2023 година

На месечна база инфлацията се увеличи през март с 0,2% по отношение на предходния месец, когато набъбна с 0,3 на 100.

В рамките на месец най-голямо е нарастването на цените в потребителската група забавление и просвета “ (с 09%), в обявеният (с 0,9%) и превоза (с 0,8%), до момента в който най-голямо понижение е записано при цените в групата „ облекло и обувки “ (спад с 0,6%), жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива (с 0,5%) и при цените на питателните артикули и безалкохолните питиета (с 0,1%), оповестява БНР.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) през март 2024 година се увеличи с 0,2% на месечна база, до момента в който хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се забави внезапно до 3,1% от 3,5% през февруари.

Хармонизираният показател на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на страните от Европейски Съюз. Той е един от критериите за ценовата непоклатимост и за присъединението на България към еврозоната.

Индексът на цените за дребната потребителска кошница се намалява през третия месец на 2024 година с 0,4% на месечна база и се покачва с 1,1% по отношение на март 2023 година

Относно цените от дребната кошница за най-нискодоходните 20% от семействата най-сериозно понижение през март има при питателните артикули (понижение с 0,5%) и на нехранителните артикули (също с 0,5%), до момента в който цените на услугите остават без смяна с февруари.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР