СподелиФренският президент Еманюел Макрон назначи днес 34-годишния министър на образованието

...
СподелиФренският президент Еманюел Макрон назначи днес 34-годишния министър на образованието
Коментари Харесай

Габриел Атал стана най-младият премиер в историята на Франция

Сподели
Френският президент Еманюел Макрон назначи през днешния ден 34-годишния министър на образованието Габриел Атал за нов министър-председател в миг, в който Макрон желае да даде нов подтик на втория си мандат преди изборите за Европейски парламент, оповестиха френски медии, представени от Ройтерс.

Смяната на премиерския пост няма безусловно да докара до смяна в политическия курс на страната, само че дава сигнал за предпочитание да се подобрят възможностите на центристката партия на Макрон на европейските избори през юни след публичното напрежение по отношение на пенсионната и миграционната промени.

Според изследвания партията му за момента изостава след крайнодясната групировка на Мари Льо Пен с към 8 до 10 пункта.

Атал, непосредствен съдружник на Макрон, който по време на пандемията от коронавирус стана представител на държавното управление, ще заеме мястото на Елизабет Борн, написа Българска телеграфна агенция.

Един от най-популярните политици в страната съгласно последните изследвания на публичното мнение, Атал се демонстрира като образован министър, който се оправя с лекост в радиопредавания и в Народното събрание.

Той ще бъде най-младият министър-председател на Франция и първият министър председател – открит гей.

„ Габриел Атал малко припомня на Макрон от 2017 година “, сподели депутатът Патрик Винал, имайки поради, че когато Макрон зае президентския пост, той стана най-младият водач в актуалната история на Франция и по това време бе известно лице измежду гласоподавателите.

Винал, който е член на партията на Макрон „ Възраждане “ и познава Атал от повече от 10 години, добави, че министърът на образованието е човек с ясни позиции и престиж.

Общата възраст на Макрон и Атал е малко по-малка от тази на американския президент Джо Байдън, който се кандидатира за втори мандат за президентските избори в Съединени американски щати.

Макрон поставя старания да се оправи с неразбирателствата в Народното събрание, откакто загуби безспорното си болшинство малко след преизбирането си през 2022 година

„ Тандемът Макрон-Атал може да вдъхне нов живот (на правителството) “, съобщи социологът от „ Харис Интерактив “ Жан-Даниел Леви. Лидерите на опозицията обаче побързаха да заявят, че не чакат доста от промяната на премиера, защото самият Макрон ще поеме огромна част от вземането на решения.

„ Дали ще е Елизабет Борн, Габриел Атал или някой различен е без значение, политика ще си остане същата “, съобщи водачът на Социалистическата партия Оливие Фор пред радио „ Франс Интер “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР